Photo by Christian Lue on Unsplash, ilustracija
17/10/2021 u 16:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ министри сјутра о Западном Балкану

Самит на Брду код Крања се завршио без јасне поруке ЕУ о изгледима партнера на Западном Балкану да се у неко догледно вријеме придруже Унији

Шефови дипломатија Европске уније ће сјутра у Луксембургу разговарати о односима са Западним Балканом, у свјетлу сусрета високог представника ЕУ Жозепа Бореља с вођама из региона у УН, а размотриће и прилике на сјеверу Косова, наводи се у припремном документу засиједања, преноси Danas.rs.

Према изворима Савјета министара ЕУ у Бриселу, Борељ би требало да сажето извести министре иностраних послова Уније о стању на Западном Балкану и порукама које је добио од лидера тог региона, укључујући и недавни самит ЕУ-Западни Балкан у Словенији.

Борељ је у Њујорку добио потврду од америчког државног секретара Ентонија Блинкена за став ЕУ да се сви спорови морају рјешавати кроз дијалог Београд-Приштина, као и да САД подржавају проширивање ЕУ на Западни Балкан.

Француски предсједник Емануел Макрон је послије самита на Брду код Крања изјавио да би о односима Уније са Западним Балканом могли евентуално да се „дотакну“ и шефови држава или влада ЕУ на засиједању 21. и 22. октобра у Бриселу.

Самит на Брду код Крања се завршио без јасне поруке ЕУ о изгледима партнера на Западном Балкану да се у неко догледно вријеме придруже Унији.

Нјемачка канцеларка Ангела Меркел је послије самита предочила да не мисли да је сврсисходно утврђивање неких датума за чланство за партнере са Западног Балкана, већ да то треба да услиједи „кад буду испуњени услови“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:33