Европска унија (илустрација)
04/06/2021 u 23:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ потврдила: Нон пејпер о промјени граница постоји

У региону су такве идеје одбачене као опасне јер би могле довести до нових ратова

Савјет ЕУ потврдио је аустријској новинској агенцији АПА да постоји документ везан за наводни словеначки нон пејпер о промјени граница на Западном Балкану.

Међутим, није објављен јавно јер би могао да угрози међународне односе, пише Кликс.

АПА је затражила од Савјета ЕУ да открије "документе свих врста и на било којем језику који би се односили на наводне словеначке нон пејпере или словеначке иницијативе за промјену границе на Западном Балкану и повезане расправе".

Из ПР службе Савјета ЕУ речено је како је Генерални секретаријат Савјета "идентификовао само један документ" који испуњава споменуте критеријуме. Ову је поруку Савјет ЕУ објавило на својој веб-страници у четвртак увече, пише словеначки 24ур.

Међутим, након испитивања случаја, одлучили су да не одобре приступ документу јер је случај очито један од изузетака од директиве, према којој институције могу одбити приступ документима чије би откривање "угрозило јавни интерес".

Наводни словеначки нон пејпер подигао је пуно прашине средином априла, како на Балкану, тако и у Словенији. Овај неслужбени документ, који је објавио портал Нецензурирано, предлаже промјену граница на Западном Балкану.

-Довршетак распада Југославије, између осталог, укључује идеје о распаду БиХ и уједињењу Косова и Албаније- наводи се.

У региону су такве идеје одбачене као опасне јер би могле довести до нових ратова.

Према медијским извјештајима, у припремама за словенско предсједавање Савјетом ЕУ, словеначки премијер Јанез Јанша такође је помогао да се прошири идеја из нон пејпера, што је негирао. Албански премијер Еди Рама потврдио је да је видио такав документ и разговарао о њему са Јаншом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:41