/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
13/01/2022 u 14:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ: Приштина да омогући гласање на референдуму

Стано је нагласио да сви грађани, укључцујући и Србе на КиМ, имају демократско право да гласају на изборима и у другим изборним процесима

Портпарол Европске уније Петер Стано позвао је данас власти у Приштини да омогуће Србима на Косову и Метохији да гласају 16. јануара на референдуму о уставним промјенама, нагласивши да сви грађани имају демократско право да гласају на изборима и у другим изборним процесима, преноси Blic.rs.

- Са жаљењем констатујемо да косовске власти нису дозволиле организацију гласања за референдум - рекао је Стано, и позвао приштинске власти да примјене "постојећу праксу гласања у организацији ОЕБС-а".

Стано је навео да је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ синоћ телефоном разговарао са председником Србије Александром Вучићем, а касније и с предсједником владе у Приштини Аљбином Куртијем.

- Борељ је поновио став ЕУ да сваки Србин на Косову мора имати могућност да да да свој глас кроз процес "скупљачких кутија", који организује ОЕБС - навео је Стано.

Портпарол Уније је истакао да "грађани не смију да плаћају цијену политичких размирица, поготово када је ријеч о демократским процесима".

Стано је нагласио да сви грађани, укључцујући и Србе на КиМ, имају демократско право да гласају на изборима и у другим изборним процесима.

Портпарол ЕУ подсјећа да ОЕБС има установљену дугогодишњу праксу организације гласања путем скупљања гласачих листића, која се користила 2012, 2014, 2016, 2017 и 2020. године.

Стано је упутио позив странама да нађу обострано прихватљиво решење које би омогућило глаачима који живе на Косову да спроведу своје демократско право и позвао обе стране да о томе разговарају кроз дијалог коме посредује ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:44