Evropska unija / - SHUTTERSTOCK
14/10/2024 u 14:33 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

EU sankcionisala sedam iranskih zvaničnika i tri avio-kompanije zbog pomoći Rusiji

Evropska unija (EU) danas je usvojila odluku kojom uvodi nove sankcije protiv fizičkih i pravnih lica povezanih sa Iranom, zbog transporta raketa i dronova Rusiji.

Na listi se nalaze iranske avio-kompanije, Saha Airlines, Mahan Air i Iran Air, kao i dvije kompanije za nabavku.

EU je saopštila da su njihovi avioni „u više navrata korišćeni za prenos iranskih bespilotnih letjelica i srodnih tehnologija u Rusiju, koje su korišćene u ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine“.

Sankcije su uvedene i zamjeniku iranskog ministra odbrane, visokim članovima njegove paravojne Revolucionarne garde.

Zamjenik ministra odbrane Sejed Hamze Galandari jedan je od sedam visokih zvaničnika kojima je sada zabranjeno da putuju u Evropu i čija je imovina u bloku zamrznuta. EU je saopštila da je on „umiješan u razvoj iranskog raketnog programa“, s obzirom na njegovu odbrambenu ulogu na visokom nivo, prenosi N1.

Ministri spoljnih poslova EU podržali su sankcije na sastanku u Luksemburgu.

Iran Er (Iran Air) ima direktne letove za nekoliko gradova u Evropi, uključujući Frankfurt, Hamburg, Keln, Pariz i Milano.

U martu je blok upozorio da bi „ako Iran prenese balističke rakete i srodnu tehnologiju Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine, EU bila spremna da brzo odgovori“.

Zemlje članice EU, sa izuzetkom Mađarske, isporučuju oružje i municiju, kao i ekonomsku i drugu podršku Ukrajini u vrijednosti od oko 118 milijardi eura otkako je Rusija pokrenula invaziju u februaru 2022. godine, piše Asošiejted pres (AP).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. oktobar 2024 14:34