ЕУ застава / - UNSPLASH
10/01/2022 u 20:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ упозорила на могуће санкциjе због политичке кризе у БиХ

Руководство РС треба да допринесе окончању забрињаваjућег тренда мржње и нетолеранциjе

Европска униjа (ЕУ) вечерас jе оштро осудила, како jе наведено, ”негативну и запаљиву реторику подjела” коjу су користили лидери Републике Српске (РС) током прославе 9. jануара, оциjенивши да такве активности угрожаваjу стабилност и европски пут Босне и Херцеговине (БиХ), преноси Мина.

Брисел jе позвао политичке лидере БиХ, укључуjући и руководство РС, да окончаjу ”неприхватљиве кораке подjела и у потпуности се врате раду државних институциjа”.

У супротом, ЕУ упозорава на могуће санкциjе.

У саопштењу порпарола Европске службе за спољне послове Петера Стана, наводи се да су неприхватљива реторика и акциjе додатно поjачале тензиjе међу заjедницама широм земље и додатно ескалираjу текућу политичку кризу.

- То угрожава стабилност и просперитет земље и у потпуноj jе супротности са њеном перспективом ЕУ коjа се може заснивати само на jединственоj и сувереноj Босни и Херцеговини - додаjе се у саопштењу, преноси Тањуг.

У саопштењу се истиче да прославе у РС ниjесу у складу са Уставом БиХ, како jе пресудио Уставни суд БиХ.

Наводи се да jе ЕУ више пута позивала руководство РС да се одвоjи од спорних акциjа и реторике и да спорове решава диjалогом и правним средствима у државним институциjама.

- Руководство РС треба да допринесе окончању забрињаваjућег тренда мржње и нетолеранциjе. Ово мора укључивати и стављање тачке на величање ратних злочинаца и негирање или величање њихових злочина - додаjе се у саопштењу из ЕЕАС.

У саопштењу се наводи и да ЕУ жали због ”подршке коjу су други партнери дали манифестациjама коjе угрожаваjу регионалну стабилност и утичу на добросусjедске односе.”

Из Брисела су поручили да наставак блокаде институциjа БиХ, недостатак конструктивног диjалога и употреба запаљиве реторике у jавности доводе до нестабилности и кашњења у постизању реформи важних за БиХ и бољи живот њеног народа.

У закључку, ЕУ упозорава да, уколико се ситуациjа у БиХ додатно погорша, ЕУ располаже широким пакетом алата, укључуjући постоjећи оквир санкциjа ЕУ и ревизиjу укупне помоћи ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 19:13