euro, novac / - IBRAHIM-BORAN-3IJHGGTSDI8-UNSPLASH
25/06/2024 u 18:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

EU za Ukrajinu odobrava 1.4 milijarde eura - Orban ljut: "Crvena linija je pređena"

Uporedo s viješću da će danas i zvanično početi pregovori EU sa Ukrajinom o članstvu, iz Luksemburga je stigla još jedna vijest za Kijev.

- Tokom idućeg mjeseca mi ćemo Ukrajini na raspolaganje staviti 1.4 milijarde eura, a još jednu milijardu do kraja ove godine - obećao je povjrenik EU za spoljne poslove Žozep Borelj, prenosi B92.

On je, na konferenciji za novinare nakon sastanka šefova diplomatija zemalja članica EU, rekao kako bi taj novac trebalo da se iskoristi za protivvazdšnu odbranu, nabavku municije i pomoć ukrajinskoj industriji, piše Dojče vele. 

EU zvanično otvorila pristupne pregovore sa Ukrajinom

Riječ je o novcu od kamata na zamrznutu rusku imovinu. Već odavno postoje planovi oko toga da se taj novac "preusmjeri" kao pomoć Ukrajincima, prenosi Index.hr.

Savjet EU se sada konačno, i to uz protivljenje Mađarske, dogovori oko toga da se za pomoć Kijevu iskoristi 90 odsto raspoloživih kamata na rusku imovinu u okviru fonda EPF (European Peace Facility).

Borelj je čak naveo da se "pronašao pravni postupak uz pomoć kog se sprečava svaki oblik blokade", misleći vjerovatno na Mađarsku i protivljenje te zemlje ideji da prihode od kamata na rusku imovinu "preusmeri" u Kijev.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je najavio da će njegova zemlja ispitati pravne mogućnosti koje su joj na raspolaganju protiv postupka EU-a, javila je agencija Rojters.

- EU tom odlukom prelazi crvenu liniju - izjavio je portparol mađarske vlade i premijera Viktora Orbana, citirajući pritom objavu Sijarta na društvenoj mreži X, koji je kritikovao "kršenje zajedničkih evropskih propisa bez presedana".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 19:44