Вјежба на Јахорини / - РТРС
22/10/2021 u 19:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУФОР надгледао вјежбу МУП-а Републике Српске

Из ЕУФОР-а у БиХ саопштили су да имаjу мандат да прате све активности и локациjе на цијелоj териториjи БиХ, да би обезбиједили безбједно и заштићено окружење

Авион ЕУФОР-а надлијетао је данас двије тактичко-показне вјежбе које је извео МУП Републике Српске, а које су одржане на Јахорини, односно Мркоњић Граду.

Из ЕУФОР-а у БиХ саопштили су да имаjу мандат да прате све активности и локациjе на цијелоj териториjи БиХ, да би обезбиједили безбједно и заштићено окружење.

– Нема разлике да ли jе вјежба била у Републици Српској, или негдје другдје у БиХ – навели су из ЕУФОР-а.

Из ЕУФОР-а су поводом надгледања тактичке вјежбе МУП-а Републике Српске на Jахорини истакли да су имали своjе посматраче на терену, али да су оцијенили да то ниjе довољно, па су ангажовали и авион ЕУФОР-а.

– Сматрало се да jе ово недовољно да се види пуни обим вјежбе, па jе авиjациjа ЕУФОР-а такође имала задатак да прати вјежбу – наведено jе у саопштењу.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач изjавио jе да jе било непотребно то што jе ЕУФОР надгледао вјежбу из ваздуха, истичићи да због ЕУФОР-овог авиона ниjе могао да полети други хеликоптер МУП-а РС.

Из ЕУФОР-а су, међутим, демантовали те наводе.

– Ваздушни простор у зонама вјежби РС jе класе „Г”, што jе неконтролисани ваздушни простор. Стога присуство ЕУФОР-ових авиона ниjе спријечило други хеликоптер РС-а да полети и примијени правило „see and avoid”.

Из ЕУФОР-а су додали да вјежба ниjе снимана, већ само праћена, што ниjе погрешно jер, ЕУФОР има потпуну и неометану слободу кретања копном, ваздухом и водом широм БиХ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:35