/ - PHOTO BY MUFID MAJNUN ON UNSPLASH
09/12/2023 u 15:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EUROPOL: 5,5 miliona eura zamrznuto u istragama protiv korupcije širom Evrope

Najnoviji Europolov izvještaj o procjeni prijetnje od ozbiljnog i organiziranog kriminala naglašava da 60 odsto kriminalnih mreža koristi korupciju za olakšavanje svojih kriminalnih aktivnosti

Centralna kancelarija za borbu protiv korupcije u okviru francuske nacionalne policije (OCLCIFF Police Nationale), koordinisala je nekoliko dugotrajnih operativnih akcija, uz podršku Europola, koje su ciljale na oblike korupcije na svim nivoima. Operativne aktivnosti su sprovedene u okviru EMPACT okvira. Ova postavka dodatno je povećala saradnju između specijalizovanih jedinica zemalja učesnica, kao i razmjenu informacija o istragama protiv korupcije. U novembru 2023. godine vlasti iz Albanije, Belgije, Francuske, Grčke, Irske, Holandije i Portugala sprovele su niz akcija.

- Najnoviji Europolov izvještaj o procjeni prijetnje od ozbiljnog i organiziranog kriminala (EU SOCTA) naglašava da 60 odsto kriminalnih mreža koristi korupciju za olakšavanje svojih kriminalnih aktivnosti. Stoga je nastavak borbe protiv korupcije ključan za rušenje kriminalnih mreža koje predstavljaju najozbiljnije rizike po sigurnost građana EU. Brza i bliska saradnja između nacionalnih vlasti je odlučujuća za uspješno rješavanje korupcije. Objava rezultata ovih najnovijih EMPACT akcija je pravovremena jer se Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava 9. decembra, čime se obilježava 20 godina od Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije- navode iz Europola.

Austrija, Hrvatska, Finska Mađarska, Letonija, Holandija, Španija i Švedska su takođe učestvovale u prethodnim strateškim i operativnim akcijama u okviru istog EMPACT godišnjeg akcionog plana protiv korupcije.

Globalni rezultati akcija u novembru: 49 predmeta; saslušane su 233 osobe, od kojih su neke uhapšene, izvršeno je 267 pretraga, 5,5 miliona eura zamrznute imovine.

-  Istrage su bile usmjerene na niz krivičnih djela u vezi s korupcijom, uključujući mito i mito, namještanje licitacija, trgovinu uticajem, dosluh, sukob interesa, trgovinu informacijama, pronevjeru, favorizovanje i nepotizam. Operativne akcije bile su fokusirane na slučajeve korupcije koji pogađaju politički eksponirane osobe i strane javne funkcionere, kao i na slučajeve korupcije u vezi sa javnim nabavkama i istragama u koje su uključeni organi za sprovođenje zakona i pravosudni organi. Nacionalne vlasti su takođe ciljale različite prakse korupcije u privatnim kompanijama, kao i korupciju u sportu- navode iz Europola.

Jedan primjer je portugalski slučaj, koji je imao za cilj pronevjeru sredstava i zloupotrebu položaja. Portugalske vlasti su istražile korištenje javnog novca od strane političke stranke između 2018. i 2021. godine, što je rezultiralo 20 pretraga. U drugom slučaju, holandske vlasti su uhapsile trojicu osumnjičenih u sklopu istrage o podmićivanju zbog odavanja povjerljivih informacija povezanih s postupkom nabavke kompanije za skladištenje nafte. To je dovelo do zapljene 2,5 miliona eura.

- U trećem slučaju, francuske vlasti su uhapsile izabranog zvaničnika koji je imao izvršne funkcije na francuskim prekomorskim teritorijama, zajedno sa dvojicom njegovih saučesnika, direktora kompanije u kojoj je imao interes. Vrijednost ugovora o javnim nabavkama koje je kompanija potpisala, posebno sa upravom pod nadzorom izabranog predstavnika, iznosi 2,3 miliona eura- navode iz Europola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:43