/ илустрација - фото: Еуропол твитер
02/07/2021 u 11:12 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Еуропол идентификовао дјецу која су жртве сексуалног злостављања

Еуропол управља са више од 59 милиона слика и видео датотека које користи како би ријешио случајеве злостављања дјеце

Шесторо дјеце које су жртаве сексуалног злостављања идентификована су и спашена, а све то је резултат Девете радне групе за идентификацију жртава коју је организирао Еурополов Европски центар за сајбер криминал. 

- Између 14. и 25. јуна 2021. године, 41 стручњак за идентификацију жртава из цијелог свијета удружило је снаге како би идентификовао што већи број жртава сексуалног злостављања. Еуропол управља са више од 59 милиона јединствених слика и видео датотека у свом спремишту. Како би се припремили за акцију, стручњаци Еуропола одабрали су снимке жртава чији положај и идентитет још нису утврђени- саопштено је из Еуропола.

Учесници акције су заједничким напорима процјењивали видео и фото материјал за истрагу и покушавали да ријеше преко 300 случајева.

- За њих 47 утврђена је земља производње. Дотичне државе чланице ЕУ одмах су обавијештене како би могле покренути властиту истрагу на националној основи. Еуропол сада пружа подршку тим земљама како би помогао заштити дјеце што је брже могуће и привео посумњичене надлежним органима- истакли су из Еуропола. 

Радну групу су чиниле Аустралија, Белгија, Босна и Херцеговина, Канада, Данска, Естонија, Француска, Грузија, Њемачка, Мађарска, ИНТЕРПОЛ, Летонија, Молдавија, Холандија, Норвешка, Португал , Шпанија, Швајцарска, Украјина, амерички ИЦЕ и амерички ФБИ.

У јуну 2017. Еуропол је покренуо своју иницијативу за заустављање злостављања дјеце "Пронађи објект", која је произашла из рада ове Радне групе. 

Као дио ове иницијативе, редовито се објављују материјхали у нади да би неко могао препознати детаљ са фотографије који би могао помоћи у сужавању мјеста и локације жртве. 

До сада је ова иницијатива дала резултате: преко 26 800 савјета послато је путем шире јавности, истражитељи су успјели сузити земљу гдје је почињено кривично дјело у 105 случајева ,12 дјеце жртава сексуалног злостављања идентификовани је и спорни материјал је уклоњен. Идентифицирана су и процесуирана четири осумњичена.

- Свака информација помаже. Слике се могу погледати на: https://www.europol.europa.eu/stopchildabuse - порука је из Еуропола.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:56