/ FOTO: EUROPOL
17/11/2022 u 22:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Europol: Uklonjeno oko 27.000 tona hrane, 15 miliona litara lažnih pića

Aakcije protiv prevara u hrani ciljaju na kriminalne mreže koje mogu ozbiljno naštetiti zdravlju i sigurnosti potrošača

Operacija OPSON XI usmjerena na prevare u hrani dovela je do povećanog broja zapljena lažne hrane i pića širom Evrope. Operacija, koju je koordinisao Europol za akcije širom EU, odvijala se između decembra 2021. i maja 2022. Europol je primio izvještaje iz 26 zemalja da je zaplijenjeno gotovo 27.000 tona lažne hrane.

- Operativne aktivnosti podržali su Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), Generalni direktorat Evropske komisije za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE), Generalni direktorat Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI) i Evropska unija Zavod za intelektualno vlasništvo (EUIPO), kao i nacionalna regulatorna tijela za hranu i partneri iz privatnog sektora. Interpol je koordinisao aktivnosti vođene izvan EU- navode iz Europola.

Aakcije protiv prevara u hrani ciljaju na kriminalne mreže koje mogu ozbiljno naštetiti zdravlju i sigurnosti potrošača.

- Od trule tunjevine do lažne votke s metil alkoholom i krivotvorenim vitaminima, ilegalna hrana i pića ozbiljna su prijetnja građanima EU, koji često nisu svjesni da konzumiraju otrovne proizvode. Kako bi otkrili kriminalne aktivnosti, nacionalne vlasti su sprovele provjere u carinskim područjima, na fizičkim i online pijacama, te u cijelom lancu opskrbe hranom. Operativne akcije bile su usmjerene na prijevare s morskim plodovima i provodile su ciljane akcije na alkohol i vino- navode iz Europola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 13:38