Шкотска нова нарко пријестоница / - фото: НОВА С
12/08/2021 u 10:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Европа има нову нарко пријестоницу

Шкотска има наjвећу стопу смртности од дрога по глави становника у Европи. Смртност jе 2019. године износила 318 на милион становника

Проблем са дрогом у Шкотскоj по неким мjерама jе гори него икад. Према недавном извjештаjу националне стретегиjе, стопа смртности у земљи у вези са дрогом jе наjвећа у Европи, преноси ЦНН.

Стопа смртности у Шкотскоj далеко надмашуjе наjближе земље Шведску и Норвешку – и већа jе и до три и по пута од стопе смртности у Уjедињеном Краљевству у цjелини, наводи се у извjештаjу, пише НОВА С.

Међутим, стручњаци кажу да постоjи и сложениjа прича о проблему са дрогом у Шкотскоj, коjа укључуjе генерациjе коjе су дуго биле ускраћене, недовољно улагање владе и промjену ланаца снабдиjевања. Прошле године у Шкотскоj jе регистровано 1.339 смртних случаjева повезаних са дрогом, према годишњем извjештаjу.

То jе еквивалент од више од три смрти дневно, у земjи са 5,4 милиона становника. Шкотски смртни случаjеви са дрогом сада су на наjвишем нивоу од почетка евидентирања 1996. године, наводи се у извjештаjу. У међувремену, Словачка коjа има сличну популациjу као и Шкотска, забиљежила jе 34 смрти од предозирања 2019. године.

Шкотска има наjвећу стопу смртности од дрога по глави становника у Европи. Смртност jе 2019. године износила 318 на милион становника.

Сљедеће наjвеће земље, Норвешка и Шведска, имале су 77 смртних случаjева на милион, наводи се у извjештаjу националне статистичке агенциjе.

Оно што изjвештаj не испитуjу су додатни смртни случаjеве узроковани љековима, као и насиљем, самоубиствима, ХИВ инфекциjом, хепатитисом Ц, као и раком плућа, коjи достижу и до 1.000 годишње, преноси ЦНН.

Радња филма „Треjнспотинг“ смjештена jе у Единбург 1980-тих и ослања се на велшко искуство нарко сцене. Било jе то „значаjно вриjеме“ у шкотскоj и европскоj култури дрога. Почеткомк 1980-тих година дошло jе до „таласа авганистанског и иранског хероина коjи jе дошао у Западну Европу, а коjи jе по било чиjим стандардима био врло чист“, рекао jе Роj Робертсон, професор медицине зависности на Универзитету у Единбургу коjи ради као љекар у овом граду више од 40 година.

Чак и данас стариjи корисници дрога и даље говоре какав jе био таj херион и да га ниjе требало миjешати ни са чим другом.

Међутим, ових дана jе већа вjероватноћа да ће корисници хероина користити и друге дроге, у покушаjу да допуне еуфоричан ефекат дроге, рекао jе Робертсон. У телу 93 одсто преминулих у данашње вриjеме, откривено jе више од jедне.

„Употреба више дрога jе изузетно опасна“, рекао jе Остин Смит, портпарол Шкотског форума за дроге.

„Можда су уjутру користили херион, а затим поподне Бензодиазепин, а комбиновани ефекти тих дрога убиjаjу људе“, рекао jе он.

Током протекле двиjе децениjе, илегална набавка љекова такође jе постала већа и сложениjа. Раниjе су људи крали или како каже Смит „позаjмљивали“ бензодиазепин од других коjима jе законито преписан. Сада jе рекао да постоjи „масовни увоз пластичних када пуних Бензодиазепина фармацеутске класе… и да их из руке у руке преносе криминалне групе“.

Генерациjа траума

Убичаjени фактор међу Шкотима кjи се боре са употребом дрога jе сиромаштво, рекао jе Смит.

„Они су одрасли у сиромаштву. Нису сиромашни jер су сав новац потрошили на дрогу, већ никада нису имали новца“, додао jе он.

Трауме попут насиља у кући, злостављања и занемаривање се преносе генерациjама, рекао jе Смит. Заиста, Робертсон jе рекао да лиjечи пациjенте са истим проблемима са дрогама са коjима се боре и њихови родитељи.

Такви људи имаjу све лошиjи ангажман са здравственим службама, рекао jе Смит, преноси ЦНН.

Шкотску су чак назвали и „болесним човjеком Европе“, због све веће стопе морталитета у поређењу са другим западноевропским земљама.

Робертсон jе чак рекао да ниjе таjна да jе „Шкотска сиромашниjа земља, и да има више људи коjи користе дрогу и алкохол“. То доводи до већег броjа смртних случаjева.

Људска трагедиjа

Прошлогодишњи рекордни подаци нови су узрок стида за премиjерку Шкотске Николу Стургеон. Лидерка Шкотске националне партиjе била jе и секретар за здравство од 2007. до 2012. године.

„Броj живота изгубљених због дрога jе неприхватљив, сваки од њх jе људска трагедиjа“, написала jе она Тwиттеру.

„Шкотска влада не избjегава одговорност и одлучни смо да направимо промjене коjе ће спасити животе“, додала jе она.

Шкотска има око 60.000 проблематичних корисника дрога, а око 40 одсто њих jе у исто вриjеме на лиjечењу, према Шкотском форуму за дроге.

У посљедње двиjе децениjе, дошло jе бар до jедне позитивне промjене, каже Смит – Начин на коjи политичари говоре о корисницима дрога.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 19:12