/ - Петер Стано
09/07/2021 u 14:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Европска унија очекуjе да Црна Гора укине имунитет од изручења држављана САД

САД снажно подржаваjу прикључивање Црне Горе Европскоj униjи, казали су им Амбасаде САД у Подгорици

Црна Гора треба да са Европском униjом (ЕУ) усклади стаjалиште о свом билатералном Споразуму о имунитету коjи jе потписала са Сjедињеним Америчким Државама (САД), коjи jе опречан европским начелима, саопштио jе Радиjу Слободна Европа (РСЕ) портпарол ЕУ за вањске послове и сигурносну политику, Петер Стано.

Додаjе и да jе то услов за привремено затварање преговарачког поглавља 31. коjе се односи на вањску, безбjедносну и одбрамбену политику.

Влада Црне Горе ради на укидању билатералног Споразума “члан 98” Римског статута из 2007. године, коjим су грађани САД изузети из надлежности Међународног кривичног суда. Њиме се Црна Гора обавезала да том суду неће изручивати држављане САД коjи би могли бити оптужени за геноцид, ратне злочине и злочине против човjечности.

Стано jе навео да jе таj билатерални споразум о имунитету у супротности са Заjедничким стаjалиштем ЕУ-а о интегритету Римског статута, тиме и водећим начелима ЕУ-а о билатералним споразумима о имунитету.

„Како би се привремено затворило поглавље 31 (вањска, сигурносна и обрамбена политика), очекуjе се да Црна Гора, као потписница Римског статута о успостављању Међународног кривичног суда, у потпуности усклади своjу позициjу са Заjедничким стаjалиштем ЕУ-а“, саопштио jе европски портпарол.

Поводом информациjе да Владе Црне Горе планира да укине билатерални споразум са САД о имунитету, РСЕ jе затражила коментар и у Амбасади САД у Црноj Гори.

„САД снажно подржаваjу прикључивање Црне Горе Европскоj униjи. О било коjем билатералном споразуму коjи jе у питању разговараћемо као савезници и приjатељи”, одговорено jе из Амбасаде САД у Подгорици.

Подсjетимо, из Владине Канцелариjе за европске интеграциjе су раниjе саопштили РСЕ да ће се укидање Споразума о изузимању америчких држављана од jурисдикциjе Међународног кривичног суда одвиjати уз уважавање обавеза према међународним партнерима.

“Биће настављене активности у циљу поступног изналажења оптималног модела, прихватљивог свим странама”, навели су из Канцелариjе за европске интеграциjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 14:53