Screenshot Evroposlanici, preuzeto sa N1.rs / - SCREENSHOT EVROPOSLANICI, PREUZETO SA N1.RS
30/01/2024 u 17:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evropski parlament pokrenuo istragu: Poslanica iz Letonije optužena da je špijunirala za Rusiju

U izvještaju se navodi da je Ždanoka radila za rusku Federalnu sigurnosnu službu (FSB), nasljednicu KGB-a iz sovjetske ere

Evropski parlament sinoć je pokrenuo istragu o optužbama da je Tatjana Ždanoka, letonska zastupnica u zakonodavnom tijelu EU-a, godinama radila kao ruska špijunka.

Optužbe, koje Ždanoka poriče, iznesene su u članku koji je objavio Insajder, ruski istraživački list. U izvještaju se navodi da je Ždanoka radila za rusku Federalnu sigurnosnu službu (FSB), nasljednicu KGB-a iz sovjetske ere.

- Otvorene su istrage unutar Evropskog parlamenta o tvrdnjama novina - rekao je portparol Evropskog parlamenta.

Kako je dodao, predsjednica parlamenta Roberta Metsola vrlo ozbiljno shvata ove optužbe i proslijediće slučaj Savjetodavnom odboru.

- Ona će takođe iznijeti to pitanje na sjutrašnjoj konferenciji za medije - rekao je.

Ždanoka je inače bila jedna od samo 13 članova u Evropskom parlamentu koji su glasali protiv rezolucije kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu u martu 2022.

Ždanoka je u videu objavljenom na svom Fejsbuk profilu oštro demantovala tvrdnje Inajdera.

- Nikada nisam bila povezana s KGB-om, za razliku od mnogih poznatih letonskih ličnosti i nisam sarađivala ni sa jednom drugom obavještajnom službom - rekla je.

Članak Insajdera temelji se na istrazi sprovedenoj u saradnji sa estonskom novinskom kućom Delfi, letonskim centrom za istraživačko novinarstvo Re:Baltica i švedskim dnevnim tabloidom Ekspresen.

Navodi se da je Ždanoka "radila u ime FSB-a, podnoseći izvještaje dvojici različitih rukovodioca od 2004. do 2017. godine".

Bugarski poslanik u Evropskom parlamentu Ijan Kjučuk rekao je da parlament "mora odmah djelovati kako bi iskorijenio sve štetne aktere u parlamentu".

- Ne može se i dalje govoriti da je Evropski parlament pun špijuna i korumpiranih političara - rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:44