Ursula fon der Lajen / - SHUTTERSTOCK
02/09/2024 u 17:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Fon der Lajen: Nova komisija imaće povjerenika za proširenje

Novi sastav Evropske komisije uključivaće povjerenika za proširenje, najavila je u ponedjeljak predsjednica tog tijela Ursula fon der Lajen na Bledu.

Fon der Lajen je na Bledskom strateškom forumu rekla kako je pitanje proširenja u prošlom sazivu komisije vraćeno na „vrh političke agende”.

U novom sazivu taj se proces mora dodatno ubrzati i dobiti „potpunu pažnju”.

Stoga će Evropska komisija u novom sastavu, koji bi uskoro trebalo da bude otkriven, dobiti i povjerenika za proširenje, najavila je ona.

Predsjednica EK rekla je da je proširenje „investicija” u evropsku sigurnost i ekonomsku konkurentnost, pa najavila da će šest država kandidatkinja ubrzo predstaviti svoj plan reformi koje će biti nagrađene s evropskim investicijama ukupno vrijednima šest milijardi eura.

Fon der Lajen nakon sastanka sa Milatovićem: Crna Gora je postigla napredak

"Rusija konstantno radi na podjelama u Zapadnom Balkanu ali i između Zapadnog Balkana i Evrope“

Fon der Lajen izjavila je da je integracija država regiona Zapadni Balkan ključna za ostvarivanje prioriteta da Evropska unija bude ekonomski jaka, samostalna i spremna da se brani.

Na Forumu u Sloveniji ovogodišnjeg naziva „Svijet paralelnih realnosti“ ona je kazala da su nove generacije država regiona Zapadni Balkan one koje su „čvrsto odlučile da budu dio evropske porodice“ i da EU to mora da im omogući.

- Region Zapadni Balkan je tokom istorije bio granica između svjetova. Između Istoka i Zapada, između sjevera i juga. Ali su nove generacije izabrale drugi put, odlučile su da budu dio evropske porodice. Odlučile su da putuju, da trguju zajedno, da zajedno napreduju sa evropskim komšijama- kazala je Fon der Lajen.

Predsjednica EK je dodala da trenutno rusko rukovodstvo, koje, kako je rekla, živi u prošlosti, odbija da prizna novu realnost i da, kada god se ostvari napredak u procesu integracije Zapadnog Balkana, Kremlj pokuša da ponovo probudi stare konflikte.

-Rusija konstantno radi na podjelama u Zapadnom Balkanu ali i između Zapadnog Balkana i Evrope. Ali većina stanovnika država regiona Zapadni Balkan ne želi fragmentaciju i podjele, oni žele integraciju i to moramo da im omogućimo- kazala je Fon der Lajen.

Ona je ponovila da se tokom prvog mandata Evropske komisije proširenje vratilo na vrh političke agende EU, te da je napad Rusije na Ukrajinu bila prekretnica za tu odluku.

-Tokom sledećeg mandata Komisije, proširenje mora biti prioritet koji će imati punu pažnju. Proces evropskih integracija se mora ubrzati- kazala je predsjednica EK i dodala da to neće značiti spuštanje kriterijuma u vezi sa stanjem demokratije u državama kandidatima.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 23:36