Francuska zastava / - Vikipedija
27/08/2024 u 20:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Francuska ljevičarska koalicija bijesna zbog Makronovog odbijanja njihovog kandidata za premijera

Glavna francuska ljevičarska koalicija je ocijenila da predsjednik Emanuel Makron ugrožava demokratiju jer je odbio njenog kandidata, iz Novog narodnog fronta, za premijera posle prošlomjesečnih izbora.

Makron ima prema Ustavu isključivo pravo da imenuje premijera.

Francuski političari ne mogu da riješe kako će izgledati buduća vlada posle prijevremenih izbora održanih u julu iz kojih niko nije izašao kao s dovoljnom većinom da obrazuje vladu.

Najnovije tenzije uključuju pozive na proteste protiv Makrona iduće nedelje kada se Pariz sprema da bude domaćin Paraolimpijskih igara.

Ljevičarska koalicija Novi narodni front, nazvana po patriotskoj organizaciji tokom Drugog svjetskog rata, osvojila je najviše mjesta u Narodnoj skupštini, Makronov centristički savez je bio drugi, a ekstremnodesničarsko Nacionalno okupljanje treće, tako da nema partije sa većinom u donjem domu francuskog Parlamenta.

Ipak ljevičarska koalicija koja uključuje tvrdu ljevičarsku partiju Nepokorena Francuska, Socijaliste i Zelene, insistira da novi premijer treba da bude iz njihovih redova zato što je njena poslanička grupa najveća, prenosi N1.

Makron odbacio opciju stvaranja ljevičarske vlade, kreću nove konsultacije

Makron je juče odbacio njihov predlog za premijera, malo poznatu državnu funkcionerku Lusi Kastets, i rekao da njegova odluka da odbije vladu koju predvodi Novi narodni front ima za cilj da osigura „institucionalnu stabilnost“.

Jako rascjepkan Parlament ne bi odobrio ljevičarsku vladu, rekao je Makron i najavio novu rundu konsultacija sa političkim liderima.

On je pozvao lidere ljevice da pokušaju da postignu saradnju sa partijama izvan njihove koalicije, uključujući i sa predsjednikovim centrističkim savezom.

Ljevičarske vođe osudile su Makrona i optužile ga da ugrožava francusku demokratiju i odbija izborne rezultate. Socijalisti i Zeleni odbili su da se sastanu sa predsjednikom na novoj rundi razgovora danas.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 23:34