Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
08/07/2024 u 21:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Francuska nakon izbora – od razočaranja do slavlja: Kako do vlade bez jasne parlamentarne većine

Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj je, po ocjenama analitičara, bio svojevrstan referendum o vlasti u rukama krajnje desnice.

Francuski birači su, kako pokazuju rezultati izbora, glasali – protiv. Najviše glasova osvojila je koalicija ljevice „Novi narodni front", na drugom mjestu je koalicija "Zajedno" predsjednika Emanuela Makrona. Uprkos najboljem rezultatu u prvom krugu, kranje desno Nacionalno okupljanje je tek na trećem mjestu. U parlamentu bez apsolutne većine, razgovori o novoj vladi mogli bi da potraju, prenosi RTS.

U sjedištu Nacionalnog okupljanja sve je bilo spremno za veliko slavlje. Ali rezultati su donijeli nevjericu i razočaranje. Prvi put krajnja desnica je bila na korak od vlasti, ali je završila na trećem mjestu sa oko 150 od potrebnih 289 mandata. Iznenađenje večeri je drugo mjesto i oko 170 mandata za koalciju predsjednika Makrona. Relativni pobjednik izbora je šarolika koalicija umjerene i krajnje ljevice iz koje su se čuli prvi zahtjevi.

- Predsjednik Makron mora da pozove Novi narodni front da vodi vladu. Ne želimo pregovore sa njegovom vladom jer smo se protiv te politike borili sedam godina. Već od ovog ljeta možemo da preduzmemo određene mjere: smanjimo granicu za odlazak u penziju na 64 godine, zamrzavanje cijena, povećanje minimalne zarade, poručio je lider „Nepokorene Francuske“ Žan Lik Melanšon.

Iako ispod očekivanog, rezultat Nacionalnog okupljanja je najbolji ikada postignut. Marin Le Pen kaže da je pobjeda samo odložena.

- Francuska će biti potpuno blokirana sa tri političke grupe sa manje-više istim uticajem u Nacionalnom parlamentu. Izgubićemo još jednu godinu zbog neregulisane migracije, smanjiće se kupovna moć građana i bezbjednost u zemlji. Mi smo jedina ujedinjena grupa u Skupštini, prokomentarisala je izbore Le Penova.

Makron tražio od Atala da za sada ostane premijer

Premijer Gabrijel Atal ponudio je ostavku, ali je predsjednik Makron zatražio da ostane na dužnosti do formiranja nove većine.

- Od početka kampanje upozoravao sam na rizik da većinu dobiju lijevi ili desni ekstremi, a da umjerene partije između njih nestanu. To se nije dogodilo, rekao je po sopštavanju rezultata Atal.

Zemlja koja nema tradiciju pravljenja širokih koalicija

Osjećanja Francuza su pomiješana: od razočaranja do slavlja i olakšanja za one koji nisu željeli vladu kranje desnice.

Neformalni savez Makronove koalicije i ljevice kao i rekordna izlaznost u drugom krugu doprinijeli su neuspjehu desnice.

Analitičari kažu da drugi krug više nije bio referendum o predsjedniku Makronu, već o vlasti u rukama kranje desnice. Ali, glavno pitanje danas je – kako do vlade u podjeljenom parlamentu bez većine i zemlji koja nema tradiciju pravljenja širokih koalicija.

- Pitanje za predsjednika Republike je da li će podržati koaliciju koja bi obuhvatila dio ljevičarskog Novog narodnog fronta i Makronovu koaliciju zajedno. Da li bi takva koalicija sa premijerom iz Novog narodnog fronta mogla da obezbijedi većinu ili će biti potrebni neki drugi modeli, kaže Florent Parmentije sa Fakulteta političkih nauka u Parizu.

Francuski izbori, opisivani kao istorijski, pažljivo su praćeni u ostatku Evrope. Njemački kancelar Šolc i poljski premijer Tusk pozdravljaju rezultat i nadaju se brzom formiranju većine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 03:55