Francuska vlada, ilustracija / - ILUSTRACIJA
09/10/2024 u 14:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Francuska Vlada predložila odlaganje povećanje penzija, poslanici se plaše protesta

Vlada Francuske ponovo je uvrstila visoke troškove penzija na dnevni red, pokušavajući da smanji budžetski deficit. Ovaj put, želi da i penzioneri sami doprinesu mjerama štednje, prenosi N1.

Takođe traži podršku poslanika, koji su navikli da udovoljavaju starijim biračima

Ekonomisti i analitičari kažu da, ako Francuska zaista želi da smanji preveliku javnu potrošnju, generacija bejbi buma (baby boom), rođeni između 1946. i 1964, mora podnijeti smanjenje penzija, koje čine više od četvrtine godišnje potrošnje francuske vlade.

Vlada premijera Mišela Barnijea, koja očajnički traži uštede za budžet 2025. godine, predložila je da se odloži povećanje penzija u skladu sa inflacijom sa januara na sredinu 2025. godine, što bi uštedjelo 4 milijarde eura (4,4 milijarde dolara).

Međutim, čak i ovaj blagi potez izazvao je negodovanje političara, koji se plaše da bi penzioneri, kao važna biračka grupa, kaznili stranke koje diraju u njihove penzije.

(VIDEO) Francuska: Tokom demonstracija zapaljena najveća biblioteka u Marseju

Liderka krajnje desnice Marin Le Pen, čija je stranka jedna od najvećih u parlamentu i čiju prećutnu podršku Barnije treba da preživi, brzo je osudila ovaj potez, rekavši da je neprihvatljiv i da predstavlja „krađu milijardi od naših starijih.“

Čak je i bivši ministar unutrašnjih poslova Žerar Darmanen, iz šireg Barnijevog kruga, rekao da bi to bio apsurdan potez.

Sve veći broj ekonomista i analitičara smatra da su penzije očigledno mesto za uštede u javnoj potrošnji Francuske, koja je među najvišima u svetu i iznosi 57% BDP-a.

- Teško je smanjiti potrošnju samo rezovima, a da se ništa ne preduzme po pitanju penzija - rekao je bivši revizor javnih finansija Fransoa Ekal.

Vlada predsjednika Emanuela Makrona pokušala je da smanji troškove penzija tražeći od radnika da se penzionišu dvije godine kasnije, sa 64 godine, u reformi koja je izazvala mnogo kontroverzi prošle godine. Međutim, uglavnom se suzdržala od smanjenja penzija za sadašnje penzionere.

Francuske penzije se finansiraju kroz visoke doprinose radnika, što dovodi sistem pod pritisak jer se broj penzionera povećava u odnosu na broj radnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. oktobar 2024 14:05