Ilustracija   / - SHUTTERSTOCK
20/10/2024 u 09:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Građani Moldavije izlaze na referendum o EU i prvi krug predsjedničkih izbora

Građani Moldavije izlaze na prvi krug predsjedničkih izbora i istovremeno na referendum o tome da li da se put ka pridruživanju EU unese u Ustav kao državni cilj.

Istraživanja javnog mnjenja daju jasnu prednost proevropskoj liberalnoj predsjednici Maji Sandu koja pokušava da obezbijedi drugi mandat, prenose agencije.

Njen najveći protivnik je bivši državni tužilac Aleksandru Stojanoglo, kandidat Socijalističke partije bivšeg proruskog predsjednika Moldavije Igora Dodona.

Prema rezultatima anketa, na referendumu će dvije trećine građana Moldavije podržati članstvo u EU.

Analitičari ocjenjuju da bi u slučaju da proevropska strana ne pobijedi, proruske ili „suverenističke“ stranke promovisale približavanje Moskvi.

(VIDEO) Uhapšeno više osoba u Moldaviji zbog „pripremanja destabilizacije nakon obuka u Rusiji, BiH i Srbiji“

Nekoliko dana uoči izbora i referenduma, moldavska policija je saopštila da je otkrila program u okviru kojeg su stotine državljana Moldavije obučavane u Rusiji, ali i u Srbiji i Bosni i Hercegovini, da izazivaju nerede i građanske nemire.

Rusija, koja optužuje prozapadnu moldavsku vladu da postiče „rusofobiju“, odbacuje optužbe da se meša u unutrašnja pitanja Moldavije otkako je ta zemlja ubrzala napore da izađe iz ruske orbite poslije invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Šest dana poslije Moldavije, još jedna bivša sovjetska republika, Gruzija odlučivaće 26. oktobra da li će nastaviti put približavanja Evropskoj uniji i Zapadu, ili će se vratiti pod okrilje Moskve.

Po ocjeni analitičara, zajedno s ishodom rata u Ukrajini, rezultati izbora u te dvije zemlje mogli bi da odrede konture sjutrašnje Evrope.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. oktobar 2024 09:42