грчка грчка / - грчка грчка
01/12/2021 u 11:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грчка има нови план: Казна од 100 еура за све који одбију вакцину

Премијер је одбацио могућност увођења карантина, истичући важност контроле током дневних скупова, преноси БизЛифе

Грчка има нови план за вакцинацију који је, како кажу власти, мучан али достижан. У овој земљи ће се плаћати казна на мјесечном нивоу за све оне који одбију да се вакцинишу првом дозом, док ће вакцинација за старије од 60 година бити обавезна, преноси Ноиз.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис изјавио је да они који одбију да приме прву дозу вакцину до 16. јануара биће санкционисани мјесечном казном од 100 евра.

Новац од казни које ће бити изречене ићи ће, како је рекао премијер, на посебан рачун са којег ће се финансирати здравствени систем земље. Он је напоменуо да је ова одлука веома мучна за њега, али је нагласио да и њих и друштво треба заштитити.

- Од наших 580.000 невакцинисаних суграђана старијих од 60 година, нажалост само 60.000 је пожурило да се вакцинише у новембру. Лијече се углавном они старији од 60 година и многи од њих су умрли. Као што смо много пута рекли, то су неправедне смрти - додао је он.

Бесплатан самотестирање око празника

Мицотакис је навео да ће од 6. до 12. децембра бити обезбијеђено бесплатано самотестирање за сваку одраслу особу, вакцинисану и невакцинисану, како би се уочи Божића идентификовали могући асимптоматски носиоци вируса, као и да ће се исти поступак поновити од 3. до 7. јануара током празника.

Премијер је одбацио могућност увођења карантина, истичући важност контроле током дневних скупова, преноси БизЛифе.

Он је навео и да су три од четири становника Грчке старија од 12 година одлучили да вакцинишу против коронавируса.

- Наша земља је друга у Европи по дневним вакцинацијама трећом дозом. Само у последњих неколико недјеља, укупан број термина за прву и трећу дозу премашио је два милиона - истакао је Мицотакис.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:23