/ - PHOTO BY DAVE ON UNSPLASH
31/08/2023 u 13:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grčka: Zbog požara moguća evakuacija stanovnika

Iz vazduha požar gasi 10 grčkih aviona i sedam helikoptera koje su poslale druge evropske države, saopšteno je iz vatrogasne službe

Dodatnih više od 100 vatrogasaca raspoređeno je na sjeveru Grčke da gasi šumski požar koji se danas dodatno razgorio, zbog čega je stanovnicima izdato upozorenje da budu u pripravnosti za moguću evakuaciju, prenose mediji.

Sada 582 vatrogasca pokušavaju da obuzdaju plamen koji kod grada Aleksandropulisa bukti već 13. dan.

Iz vazduha požar gasi 10 grčkih aviona i sedam helikoptera koje su poslale druge evropske države, saopšteno je iz vatrogasne službe.

Požar koji je izbio 19. avgusta zahvatio je ogromne površine šume u okrugu Evros, u blizini granice Grčke sa Turskom. Prema evropskom servisu Kopernikus, do utorka je gorjelo više od 81.000 hektara.

Više stotina požara istovremeno gori širom cijele države, a novi šumski požari izbijaju svakoga dana. Do sada je nastradala 21 osoba od čega 20 u Evrosu.

Međutim većina njih se ugasi i ne proširi, a požar na sjeveru gori nekontrolisano već 13 dana. Vatrogasci ne uspijevaju da ga obuzdaju, jer trenutno bukti duboko u šumi, u nepristupačnoj oblasti.

Otkako je počeo požar izdata su naređenja za evakuaciju više hiljada ljudi, a većini je dozvoljeno da se vrate kada opasnost prođe.

Mještani dva sela u blizini granice sa Turskom i u blizini rezervata za divlje životinje tokom noći su upozoreni da budu u pripravnosti zbog potencijalne evakuacije, jer se razbuktao jedan od frontova požara.

Požar, koji sada gori duboko u šumi u nacionalnom parku Dadia, najveći je šumski požar zabilježen u Evropskoj uniji od kada je Evropski informacioni sistem o šumskim požarima počeo da vodi evidenciju 2000. godine.

Pomoć u ljudstvu i avionima i vozilima za gašenje Grčkoj je poslata iz Srbije, Rumunije, Francuske, Bugarske, Češke, Albanije, Slovačke, Kipra, Hrvatske, Španije, Švedske, Njemačke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 19:52