Људи без граница / - Фејсбук
21/12/2021 u 11:03 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Група „Људи без граница“ руши све баријере: Прикупили новац за Веселина Никића

У новембру сам на фејсбуку пронашла причу о судбини младог Никшићанина. Дошли смо на идеју да прикупимо новац за њега и људи су се масовно одазвали и прикупили смо око 4.600 еура, каже Ивона Дракић, једна од чланова групе

Исељеници са простора бивше Југославије, који живе и раде у Норвешкој, већ неколико година несебично одвајају новац како би помогли својим сународницима којима је потребна нека врста помоћи. За сада су организовани као фејсбук група „Људи без граница“ и у складу са тим називом и функционишу, па њихове донације стижу широм некадашње заједничке државе. Недавно, казала је за портал Дана Ивона Дракић, једна од пет дама које су у поменутој групи покретачи акција, сакупили су помоћ за младог Никшићанина Веселина Никића којем је у септембру од последица корона вируса преминула мајка, а непун мјесец након тога и сестра. Од тада живи код стрица и његове породице, са великом жељом да настави школовање и заврши кућу коју је започео његов отац који је трагично преминуо 2017. године.

image

Веселин Никић

- Фејсбук

- У новембру сам на фејсбуку преко заједничких пријатеља пронашла причу о судбини младог Никшићанина. Дошли смо на идеју да прикупимо новац за њега и људи су се масовно одазвали и прикупили смо око 4.600 еура. Уплатили смо то на Веселинов рачун прије десетак дана, а онда је један човјек који овдје живи изразио жељу да га мјесечно стипендира уколико жели да студира, без икаквих обавеза јер је он то већ једном радио. Пренијела сам то Веселину и његовим старатељима и рекли су да ће размислити шта ће и како ће. Тај исти човјек предложио му је да ће му помоћи, ако не жели да студира, да дође у Норвешку и ту пронађе посао, казала је Дракић.

У акцију за прикупљање помоћи Никићу укључили су се и њихови пријатељи из Шведске и Швајцарске. У току акција, рекла је Дракић, за прикупљање новца за новогодишње пакетиће корисницима Дневних центара за дјецу са сметњама у развоју у Прокупљу, Травнику и Подгорици. Поклон пакетићи ће им највјероватније бити испоручени током ове седмице.

- Пружамо помоћ за подручје бивше Југославије и уопште не доводимо у питање ни које су националности ти људи којима је помоћ неопходна, нити било шта друго. Реагујемо по хитности ситуације. Било би добро да што више људи чује за нас, а ми смо у наше акцје спојили и неке друге земље, па последња два мјесеца доста учествују људи из Шведске, Швајцарске и Њемачке, истакла је Дракић.

Како је рекла она је из Србије, удата је за Црногорца и живе у Норвешкој, а осим ње иницијатори акција су и Марцела Бановић (Хрватска), Ана Миш Петковић (Србија), Емира Диздар и Жана Сијарић (Босна и Херцеговина). Њихов план је да почетком наредне групе група прерасте у организацију, на чему раде, што ће им олакшати функционисање али и створити могућност да им се што више људи у расејању прикључи.

Фото: Фејсбук

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 23:35