Ilustracija / - FOTO: PIXABAY
16/09/2024 u 18:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Hrvatski kapetan osuđen na 30 godina zatvora u Turskoj: Na njegovom brodu pronađen kokain

Hrvatski pomorac, kapetan Marko Bekavac danas je u Turskoj prvostepeno osuđen na 30 godina zatvora jer je prošle godine u teretu njegovog broda u turskoj luci pronađen kokain.

Na istu kaznu zatvora prvostepeno je osuđen i prvi oficir broda, dok je ostalih osmoro pomoraca oslobođeno optužbe, prenijeli su hrvatski mediji.

Bekavac se od oktobra prošle godine nalazi u istražnom zatvoru u Ankari, jer je u teretu broda kojim je komandovao, „Phoenician M“, u turskoj luci Eregli pronađeno 137 kilograma kokaina. Uz Bekavca su tada uhapšena šestorica pomoraca sa Filipina i po jedan iz Finske, Poljske i Rusije, dok je brodu dozvoljeno da isplovi sa preostalom posadom.

Brod, koji je plovio pod panamskom zastavom, prevozio je ugalj iz Kolumbije.

- Svi smo u šoku, očigledno se ide na komandnu odgovornost jer se ide na kapetana i prvog oficira, rekao je generalni sekretar Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan, prenijela je agencija Hina.

Europol: Srbija centar za modifikaciju ukradenih vozila, Albanci ključni u trgovini drogom

On je kazao da nije vrijeme za malodušnost, jer treba nastaviti pravnu bitku do oslobađajuće presude. Prema njegovim riječima, i ranije su u sličnim slučajevima prvostepene presude bile drastične. Na suđenju u Turskoj su bili članovi Bekavčeve porodice, hrvatski ambasador Hrvoje Cvitanović, otpravnik poslova u ambasadi u Ankari Mario Zadro i kolege iz Međunarodne federacije transportnih radnika.

Suđenje je počelo u junu, a svi pomorci su se izjasnili da nisu krivi.

Melvan je tada rekao da je Bekavac, kao kapetan broda, prije ulaska u kolumbijsku luku i prije ukrcavanja tereta tražio dodatne kamere i osiguranje, ali da se kompanija o tome nije izjasnila i nije to omogućila. On je naglasio da nije utvrđena direktna veza između posade i narkotika. Upravo je Bekavac prije dolaska u tursku luku izvjestio policiju u Turskoj da je moguće da se na brodu pronađe droga, jer nije imao sve uslove za sigurno ukrcavanje tereta.

Za hrvatskog pomorca založio se i premijer Andrej Plenković koji se u junu sastao sa turskim ministrom spoljnih poslova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 18:09