Photo by Lukas on Unsplash-ilustracija
14/06/2021 u 17:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Институције ЕУ дале зелено свјетло дигиталном ковид сертификату

Како се објашњава у саопштењу, циљ Дигиталног ковид сертификата ЕУ је да олакша сигурно и слободно кретање унутар ЕУ током пандемије ковид-19 вируса.

Предсједници три институције ЕУ – Европског парламента, Европског савјета и Европске комисије присуствовали су на званичној церемонији потписивање регулативе о ЕУ дигиталном ковид сертификату, чиме је окончан законодавни дио процеса.

-Дигитални ковид сертификат ЕУ је симбол онога што Европа представља – Европа која не посрће када је ставе на тест, Европа која се уједињује и расте када се суочи са изазовима. Наша Унија је поново показала да смо најбољи када радимо заједно. Договорили смо се око Дигиталног ковид сертификата у рекордном року од 62 дана. Можемо да будемо поносни на оно што смо постигли, а то је Европа какву сви познајемо- она која не познаје границе-наводи се у заједничкој изјави Давида Сасолија, Урсуле фон дер Лајен и Антонија Коште.

Шта подразумијева Дигитални ковид сертификат ЕУ?

Како се објашњава у саопштењу, циљ Дигиталног ковид сертификата ЕУ је да олакша сигурно и слободно кретање унутар ЕУ током пандемије ковид-19 вируса. Сви Европљани имају право на слободно кретање и без сертификата, али ће он олакшати путовања и ослобађати од обавезног карантина и сличних мјера.

Закључује се да ће серификат бити доступан свима и да ће:

– покрити вакцинацију, тестирање и опоравак од ковида-19;

– бити бесплатан и доступан на свим језицима ЕУ;

– бити доступан у дигиталној и штампаној форми;

– бити безбједан и садржати QР код.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 13:49