Емануел Макрон / - принтскрин
09/03/2022 u 17:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Истраживање у Француској: Макрон са 33,5 одсто фаворит на изборима

Четврти и пети би били кандидат екстремне деснице Ерик Земур са 11 одсто и кандидаткиња деснице Валери Пекрес (10,5 одсто), која је раније виђена као једна од најозбиљнијих противница Макрона

Француски предсједник и кандидат за реизбор, центриста Емануел Макрон могао би да у првом кругу предсједничких избора 10. априла освоји 33,5 одсто гласова, пренио је париски лист Фигаро ново истраживање јавног мњења.

Лист је оцијенио да је то ријетко велика подршка за једног предсједника који се на крају мандата кандидавао за још један.

Макрон који је у изборну трку ушао у посљедњем тренутку, 3. марта, дан прије истека рока за подношење кандидатуре, не води велику предизборну кампању због ситуације у Украјини и своје ангажованости на међународном плану пошто Француска предсједава Савјетом Европске уније од 1. јануара до 1. јула.

Ангажованост Макрона на међуародним питањима је навела Французе да га подрже у кризним временима на незадовољство осталих кандидата, навела је агенција Ифоп која је спровела анкету и додала да се то може тумачити као "окупљање испод заставе" Француске.

На другом мјесту у анкети је кандидаткиња екстремне деснице Марин Ле Пен која би добила 15 одсто гласова. На трећем мјесту је кандидат радикалне љевице Жан-Лик Меланшон који је до скора у анкетама имао мање шансе за освајање гласова.

Земур је изгубио популарност због раније позитивних ставова према предсједнику Русије Владимиру Путину и неувјерљивом ставу о прихватању украјинских избјеглица.

Валери Пекрес са друге стране гомила грешке у комуникацији са потенцијалним гласачима који се окрећу Макрону.

Љевица каска као и по ранијим анкетама, и ниједан од кандидата те политичке струје не би добио више од пет одсто гласова.

Што се тиче другог круга избора заказаног за 24. април, Макрон би побиједио било којег кандидата.

Однос снага са Марин Ле Пен у другом кругу био би 61 одсто гласова за Макрона, 39 одсто за Ле Пен. У случају Макрон-Меланшон разлика би била још већа - 68,5 одсто за Макрона и 31,5 одсто за Меланшона, а у трци Макрон-Земур било би 69,5 одсто за одлазећег предсједника и 30,5 одсто за екстремног десничара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 01:51