Ilustracija / - EPA
27/10/2024 u 10:43 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Izborna komisija Gruzije objavila pobjedu vladajuće partije

Vladajuća partija "Gruzijski san" na čelu sa biznismenom Bidzinom Ivanišvilijem pobijedila je na parlamentarnim izborima proevropsku opozicionu koalicije koja je tokom noći odbila da prizna poraz, objavila je jutros Centralna izborna komisija Gruzije.

Partija "Gruzijski san" osvojila je 54,08 odsto glasova u odnosu na 37,58 odsto za proevropsku koaliciju, na osnovu prebrojanih 99 odsto izbornih jedinica, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Centralne izborne komisije Giorgi Kalandarišvili, prenose agencije.

Tokom noći opozicija je odbila da prizna poraz. Ona smatra da će takvi rezultati udaljiti zemlju od pristupanja Evropskoj uniji (EU) i približiti je Rusiji.

- Ne priznajemo lažne rezultate pokradenih izbora - izjavila je noćas novinarima Tina Bakučeva, šefica Ujedinjenog nacionalnog pokreta, jedne od četiri stranke opozicione koalicije.

Opozicija optužuje Gruzijski san koji je na vlasti od 2012. da je autoritarna i proruska partija i da zemlju udaljava od EU i NATO, kojima "ima aspiracije da se pridruži".

Sinoć je izvršni sekretar Gruzijskog sna Mamuka Mdinaradze izjavio da rezultati koje je Centralna izborna koisija objavila pokazuju da je ta partija osigurala "solidnu većinu" u novom parlamentu.

Vlada je prije izbora izjavila da želi da osigura tri četvrtine mjesta u parlamentu, što je potrebno za izmjenu Ustava, i time, kako planira, da zabrani prozapadne opozicione stranke, piše Frans pres.

Zatvorena birališta: I vlast i opozicija u Gruziji proglasile pobjedu

Brisel je upozorio da će šanse Gruzije za ulazak u EU zavisiti od ovih izbora. Gruzija je u svoj Ustav upisala da želi da se pridruži EU.

Prvi strani političar koji je reagovao sinoć, mađarski premijer Viktor Orban, jedini vođa EU koji je ostao blizak Moskvi, pozdravio je "ubjedljivu" pobjedu vladajuće partije.

Predsjednik susjednog Azerbejdžana Ilham Alijev čestitao je dosadašnjem premijeru Irakliji Kobahidzeu na pobjedi njegove stranke.

Izbori koje su nadzirali međunarodni posmatrači bili su obilježeni s nekoliko incidenata, prenošenih onlajn, kao što je tuče na jednom glasačkom mjestu u Tbilisiju, ili svađe unutar opozicionog Ujedinjenog nacionalnog pokreta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. oktobar 2024 10:43