Keir Starmer / - WIKIPEDIA
05/07/2024 u 11:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kir Starmer, novi premijer Velike Britanije, nekad je zastupao Hrvatsku protiv Srbije

Lider Laburističke stranke 61-godišnji Kir Starmer postaće sledeći britanski premijer, nakon što je njegova stranka osvojila ogromnu većinu na parlamentarnim izborima i tako okončala 14-godišnju vladavinu konzervativaca.

Advokat i vođa laburista, Kir Starmer sebe često opisuje kao nekog ko potiče iz „radničke klase“ i često pominje gradić Oksted u Sariju, gde je odrastao, piše BBC. Oženjen je i ima dvoje djece. Njegov otac je bio proizvođač alata, a majka je radila kao medicinska sestra. Njegova majka je patila od Stilove bolesti, rijetkog autoimunog stanja zbog kojeg je na kraju nije mogla da govori ili hoda.

Išao je u Rejgejt Gramar školu, koja je postala privatna škola dvije godine nakon što se pridružio. Njegovu stipendiju je plaćalo lokalno vijeće do njegove 16. godine.

Posle škole, postao je prvi u svojoj porodici koji je otišao na univerzitet, studirao pravo u Lidsu, a kasnije i na Oksfordu.

Godine 1987. postao je advokat i specijalizovao se za odbranu ljudskih prava.

Kao advokat specijalizovan za oblast ljudskih prava, Starmer je branio ekološke aktiviste protiv Mekdonaldsa, izborio se za odštete rudarima, zastupao je u zemljama Komonvelta osuđenike na smrt. Lider britanske opozicije svojevremeno je bio i „hrvatski advokat“, odnosno član hrvatskog pravnog tima u postupku po tužbi protiv Srbije zbog genocida. U ime Hrvatske je prije šest godina pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu obrazlagao šta se dogodilo u Vukovaru, a šta tokom akcije Oluja, navodi Dojče vele.

Što se tiče britanskih sudova, to su veoma formalna mjesta. U njima vladaju stroga pravila. Neki stručnjaci upravo u tome vide razlog zašto Starmer u TV-debatama često izvuče deblji kraj u okršajima s ekstrovertiranim populistima. On je navodno bio inspiracija za lik pomalo nezgrapnog advokata Mr. Darsija u filmovima o Bridžit Džons, romantičnim komedijama u kojima se glavna protagonistkinja zaljubi u tog čoveka, koji jednostavno ne može iz svoje kože, već je takav kakav je…

Kasnije je Starmer preuzeo jednu vodeću dužnost u Državnom tužilaštvu, posao koji mu je donio i vitešku titulu „Ser“ – a koja je istovremeno bila i motivacija njegovih protivnika za nove napade.

Godine 2008. imenovan je za direktora javnog tužilaštva, najvišeg krivičnog tužioca u Engleskoj i Velsu.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. jul 2024 11:29