Габријел Ескобар / - Новости
30/08/2021 u 13:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ко је Габриел Ескобар, Бајденов нови изасланик за Западни Балкан

Радио у Подгорици, говори шпански, руски, италијански, српски, чешки и португалски језик, а очекује се, да ће убрзо по преузимању функције кренути на пут и у посјете земље региона

Габриел Ескобар би требао сљедећег мјесеца преузети функцију новог специјалног изасланика америчког предсједника Џоа Бајдена за Западни Балкан.

Како пише Блиц, Ескобар је добар познавалац Балкана, има енергичан приступ, а прешао је пут од Београда, у којем је био 2001. године, до Боливије, Пакистане до Ирака.

Званична биографија каже: именован је за замјеника шефа мисије у Амбасади САД у Београду у августу 2019. године.

То му није први боравак у Београду - 2001. је био шеф политичког одјељења одмах након што је амбасада САД поново почела да ради.

У бившој Југославији је од 1998, до 2001. био на позицији шефа кабинета у Канцеларији високог представника у Бањалуци, па замјеник шефа дипломатског тима за везу у Подгорици.

Радио је у америчким амбасадама у Боливији, Пакистану, а био је и вођа америчког тима за реконструкцију у области Киркука у Ираку.

Он говори шпански, руски, италијански, српски, чешки и португалски језик, а очекује се, да ће убрзо по преузимању функције кренути на пут и у посјете земље региона.

Његово именовање је, како оцјењују поједини медији, показатељ једне битне ствари - да се Бијела кућа под командом Бајдена "одлучила за енергичнију, проактивну улогу на простору Балкана".

Међу важним темама на столу Ескобару ће се наћи и дијалог Београда и Приштине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 18:21