Косово, Србија / - фото: Илустрација
18/10/2021 u 21:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Косово очекује да пет држава региона заузда Србију

Гервала jе навела да у се у диjалогу са Србиjом у Бриселу не ради о статусу Косова, већ jе ријеч о диjалогу о статусу односа са Србиjом, преносе медији

Министарка спољних послова приштинских власти Доника Гервала коjа се налази у jеднодневноj посјети Албаниjи, пренијела jе шефици дипломатиjе те земље Олти Џачки да jе Србиjа посљедњих мјесеци изоштрила реторику према своjим сусједима, преносе регионални медији.

Гервала jе подсјетила Џачку на тензиjе на сјеверу Косова и затражила координациjу у ставу према Србиjи.

– Сви заjедно треба да утичемо на то да мир и стабилност у нашем региону не буду угрожени. Потребна нам jе боља координациjа пет земаља региона у односу на нашег сусједа Србиjу и значаjниjа, а не површна сарадња у свим регионалним процесима – изjавила jе Гервала.

Гервала у изjави за медиjе ниjе поменула регионални проjекат три земље, Отворени Балкан, али jе нагласила потребу испуњења договора постигнутих у оквиру Берлинског процеса.

– На прагу смо потписивања регионалних споразума и вјеруjемо да ће и Албаниjа и Косово са своjим отвореним приступом Берлинском процесу, са своjим одлучним приступом бити у стању да погураjу ове споразуме. Косово има врло jасну ориjентациjу према ЕУ и НАТО, и скептично jе према конкурентним концептима према ЕУ и то наглашавамо на сваком форуму – рекла jе Гервала.

Џачка jе рекла да jе Албаниjа бескомпромисан адвокат Косова, да ће увијек бити на његовоj страни, као и да jе будућност Албаниjе уско повезана са будућношћу Косова. Како jе навела, Албаниjа jе посвећена стратешкоj сарадњи у спољноj политици и усклађивању акциjа како би се постигли стратешки циљеви, међу коjима остаjе приоритет чланство Косова у регионалним инициjативама и међународним организациjама.

Говорећи о диjалогу Косово-Србиjа, Џачка jе рекла да би резултат диjалога требало да буде правно обавезуjући споразум коjи омогућава међусобно признавање двије земље, чланство Косова у УН и ЕУ, као и правичан третман мањина, у складу са са Уставом Косова. Додала jе и да резултат споразума треба да буде захтјев за опроштаj и признавање злочина од стране Србиjе.

Гервала jе навела да у се у диjалогу са Србиjом у Бриселу не ради о статусу Косова, већ jе ријеч о диjалогу о статусу односа са Србиjом, преносе медији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:29