Аљбин Курти / - РТС
19/07/2021 u 20:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Курти: Дао сам Вучићу три књиге, добио три увреде

Данас сам на почетку предложио писани споразум од шест чланова као декларацију о миру између Косова и Србије, који је одбијен без читања, рекао је Курти

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти рекао је да је на данашњем састанку с предсједником Србије Александаром Вучићем понудио предлог споразума од шест тачака, као и декларацију о миру између Београда и Приштине, али да је тај предлог одбијен, преносе медији на албанском. Српским медијима у Бриселу обратио се на српском језику.

– Данас сам на почетку предложио писани споразум од шест чланова као декларацију о миру између Косова и Србије, који је одбијен. Одбијен је без читања и ово је за мене показало неспремност за споразум – рекао је Аљбин Курти у Бриселу након разговора, преноси РТС.

Додао је да је питање несталих ствар прошлости и да не разумије да Вучић, како је навео, није прихватио да се у обавезу да се учини све за нестале уврсти фраза ‘суочавање са прошлошћу'.

– Инсистирали смо да речи ‘суочавање са прошлошћу' буду укључене тамо где се изражава наша посвећеност несталима. То је донекле прихватио Жозеп Борељ, али је предсједник Србије то одбио – рекао је Курти, који тврди да је суочавање са прошлошћу неопходно.

Курти се у Бриселу обратио српским новинарима на српском језику. Каже да приштинска делегација у данашњој рунди дијалога са Београдом у Бриселу није одбила три понуђена предлога ЕУ.

Тврди да није тачно да нису прихватили ставове које је понудила ЕУ и додао да је приштинска делегација прихватила да дође поново у Брисел у августу и у септембру.

Казао је да су на овом састанку размијењени поклони, он је дао Вучићу, како каже, три књиге, а српска страна му је, додаје, узвратила са више од три увреде.

– Ја сам им дао књигу Наташе Кандић и та књига документује да је 1.133 деце убијено на КиМ, а то се све десило 1998-1999. И даље се 109 деце воде као нестала  –рекао је он.

Додао је да је друга књига, коју је дао Вучићу, испов.ест силованих жена од стране српске полиције и војске, а трећа која говори, како је рекао, о истријебљењу Албанаца од 1878. до 1884.

– Тиме сам доказао да све ово што се десило 1998-1999 није први злочин, већ нешто што се понавља. Србија је дошла на Косово геноцидом и отишла геноцидом  – поручио је Курти.

– Никад нисам рекао да су Срби геноцидан народ – додао је он.

Први геноцид, према његовим речима, десио се у Куршумлији, Лесковцу, Прокупљу, Топлици, Врању и Нишу, одакле је много Албанаца који су данас на Косову пореклом, као што је председник косовске скупштине Глаук Коњуфца, што се види по презименима и именима села у јужној Србији одакле су, тврди, протјерани.

– Хтио сам да кажем да имамо дугу историју - ми Албанци и Србија као држава. Никада не кажем, као други, да су Срби геноцидан народ. Кажем да је Србија учинила геноцид, то јест да је њено руководство одговорно за геноцид – каже Курти.

Упитан шта је са злочинима над Србима, рекао је да ће се Приштина побринути да ниједан злочин не застари и да буде расвијетљен у – косовском – и међународном правном систему.

Подсјетио је да је Косово било под међународним протекторатом и да је правосуђе било у надлежности међународне заједнице.

Србији је поручио да јој је потребно суочавање са прошлошћу, а Приштина је, додаје, против било каквог насиља на Косову, посебно, тврди, против мањина.

Упитан за случај Драгице Гашић, повратнице у Ђаковицу, рекао је да му је жао што директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић злоупотребвљава старце па их доводе на Видовдан на Косову са камерама.

Тврди да сви који имају неку својину на Косову могу да се врате, али не својину коју им је дао Слободан Милошевић.

Упитан да ли спомињање нечега што се догодило пре 150 година доприносу постизању договора Курти је одговорио питање – зашто бисте имали проблем са суочавање са прошлошћу ако сте чисти –.

Рекао је да њему, као и другим Албанцима са Косова, нико не мора да прича о прошлости, јер знају шта су преживјели.

Навео је да је био осуђен у Србији на 15 година затвора, да је две издржао у Пожаревцу који је упоредио са концентрационим логором и српским новинарима рекао: "Ваш предсједник је тада био на власти".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:16