Mađarska na čelu EU / - SHUTTERSTOCK
12/09/2024 u 14:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mađarska najavila tužbu protiv EK zbog troškova zaštite spoljnih granica Unije

Mađarska je spremna da tuži Evropsku komisiju kako bi nadoknadila troškove zaštite spoljne granice Evropske unije, što ju je, kako tvrdi, koštalo oko dve milijarde eura, izjavio je Đerđelji Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana.

- Spremni smo da tužimo Evropsku komisiju nakon što je delimično ili u cjelosti nadoknadila troškove koje su imale druge države članice štiteći šengensku granicu - rekao je novinarima Đerđelji Guljaš.

Dodao je da je Mađarska proteklih godina potrošila dvije milijarde eura na zaštitu šengenske granice, a nije dobila nikakav značajan doprinos od Unije.

Ministri iz zemalja EU oštro kritikovali Mađarsku

Orban je zatvorio glavnu tranzitnu rutu kroz Mađarsku za stotine hiljada tražilaca azila koji su bežali od rata i siromaštva 2015. godine, čime je osnažio podršku kod kuće, ali je navukao kritike mnogih saveznika u Evropskoj uniji.

Aludirajući na najavu Njemačke da će pooštriti kontrole na kopnenim graničnim prelazima kako bi sprečila nelegalne migracije, Guljaš je rekao da se vide promjene u Evropi i da će se, ukoliko se Šengenski sporazum dosljedno ne koristi, šengen propasti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 22:39