Emanuel Makron / Shutterstock
11/11/2023 u 23:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Makron pozvao Izrael da prestane sa bombardovanjem Gaze

Makron je rekao da “nema opravdanja” za bombardovanje i rekao da bi prekid vatre bio od koristi Izraelu

Izrael mora prestati bombardovati Gazu i ubijati civile, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron za Bi-Bi-Si u intervjuu objavljenom kasno u petak, 10. novembra.

Makron je rekao da “nema opravdanja” za bombardovanje i rekao da bi prekid vatre bio od koristi Izraelu.

Rekao je da Francuska “jasno osuđuje” “terorističke” postupke Hamasa, grupe koju su i SAD i EU označile terorističkom, ali da “iako priznajemo pravo Izraela da se zaštiti, “mi ih pozivamo da zaustave ovo bombardovanje” u Gazi.

Na pitanje da li želi da se drugi lideri, uključujući Sjedinjene Američke Države i Britaniju, pridruže njegovim pozivima na prekid vatre, Makron je rekao: “Nadam se da hoće”.

Govoreći dan nakon konferencije o humanitarnoj pomoći u Parizu o ratu u Gazi, Makron je rekao da je “jasan zaključak” svih vlada i agencija prisutnih na tom samitu bio “da nema drugog rješenja osim prvo humanitarne pauze, prekida vatre, koji će nam omogućiti da zaštitimo sve civile koji nemaju nikakve veze s teroristima”.

“Danas su civili bombardovani, de fakto. Bebe, žene, starci su bombardovani i ubijeni. Dakle, nema razloga za to i nema legitimiteta. Zato pozivamo Izrael da prestane”, kazao je Makron.

Rekao je da nije njegova uloga da sudi da li je međunarodno pravo prekršeno.

Otkako je ekstremistički Hamas 7. oktobra izveo napad na Izrael u kojem je ubijeno 1.200 osoba, više od 11. 000 ubijeno je u uzvratnim napada na Gazu, podaci su ministarstva zdravlja Gaze koje vodi Hamas. Više od 1,5 miliona ljudi napustilo je svoje domove.

Bi-Bi-Si, Rojters

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:39