Emanuel Makron / - EPA
07/06/2024 u 21:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Makron želi pokretanje pregovora o pristupanju Ukrajine EU do kraja juna

Predsjednik Francuske Emanuel Makron, posle razgovora sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u Parizu, izjavio je da se zalaže za pokretanje pregovora o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji (EU) do kraja juna.

Makron je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim u Jelisejskoj palati obećao da će „Francuska nastaviti“ da podržava Ukrajinu posebno „na evropskom nivou, kako bi pokušala da postigne efektivno pokretanje pristupnih pregovora do kraja mjeseca“.

Evropska komisija ocijenila je da je Ukrajina ispunila sve preduslove za eventualno otvaranje pregovora za pristupanje EU, saznaje danas agencija Frans pres iz diplomatskih izvora u Briselu.

Međutim, odluka zahtijeva jednoglasnost svih članica EU, dok Mađarska, ruski saveznik, preti da blokira proces.

Evropska komisija danas je saopštila da su Ukrajina i Moldavija ispunile uslove za početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, dodajući da je sada na zemljama članicama da to potvrde.

Makron rekao da će Francuska poslati Ukrajini borbene avione Miraž

- Te dvije zemlje su ispunile sve uslove“, rekla je portparolka EK Ana Pisonero, govoreći o sprovođenju reformi u Kijevu i Kišinjevu za borbu protiv korupcije i podršku manjinskim pravima.

Ona je istakla da su dalji koraci sada u rukama država članica, prenosi Politiko.

Da bi pristupni pregovori počeli, svih 27 zemalja članica mora da se dogovori oko pregovaračkog okvira za sazivanje međuvladine konferencije sa Ukrajinom i Moldavijom. Diplomate EU se zalažu da to učine već do kraja juna, a rasprava ambasadora je zakazana za 12. jun, kako bi se razriješile sve zabrinutosti koje imaju zemlje članice.

Ukrajina je podnijela zahtjev za pridruživanje EU u februaru 2022, a Moldavija mjesec dana kasnije. Obje su dobile status kandidata u junu 2023, što je, po standardima EU, bila munjevita reakcija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 12:28