/ ILUSTRACIJA FOTO: UPRAVA POLICIJE CG
14/12/2022 u 17:40 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Meksički karteli i kriminalne mreže u EU zajedno švercuju kokain iz Latinske Amerike

Europol i Uprava za borbu protiv droga Sjedinjenih Država objavili su zajednički izvještaj o analizi u kojem se rasvjetljava umiješanost meksičkih kriminalnih aktera na tržište droge EU

Europol i Uprava za borbu protiv droga Sjedinjenih Država (DEA) objavili su danas zajednički izvještaj o analizi u kojem se rasvjetljava umiješanost meksičkih kriminalnih aktera na tržište droge EU.

Izvještaj pokazuje da meksički karteli i kriminalne mreže sa sjedištem u EU rade zajedno na prometu i metamfetamina i kokaina iz Latinske Amerike u EU.

- Ovaj novi oblik kriminalne saradnje takođe se proteže na proizvodnju metamfetamina i kokain hidrohlorida u nekim državama članicama EU. Bez obzira na trenutne naznake tržišta fentanila u EU, otkriće pogona za proizvodnju fentanila i zapljene te supstance u EU izazivaju zabrinutost zbog razvoja tržišta fentanila- navode iz Europola.

Kao prva zajednička publikacija ove vrste, izvještaj naglašava pristup između agencija u zajedničkoj borbi protiv globalne trgovine drogom. Pod nazivom 'Složenosti i pogodnosti u međunarodnoj trgovini drogom: uključenost meksičkih kriminalnih aktera na tržište droge EU', publikacija je rezultat sistematske i kontinuirane razmjene operativnih i strateških informacija.

- Najnovija procjena prijetnje od ozbiljnog i organiziranog kriminala EU-a pokazala je da su kriminalne mreže širom EU-a sve više međunarodne i specijalizirane po obimu, sa 65 odsto kriminalnih grupa aktivnih u EU-u sastavljene od pripadnika više nacionalnosti. Prisustvo meksičkih kriminalnih aktera koji sarađuju sa akterima iz EU na tržištu droge EU prati ovaj trend- navode iz Europola.

KARTEL "KUVARI" U SLUŽBI KRIMINALNIH MREŽA SA SEDIŠTEM U EU

Zajednički izvještaj bavi se načinom na koji uključene kriminalne mreže sarađuju jedna s drugom, posebno korištenjem specijaliziranih aktera u različitim fazama svojih operacija.

- Različiti akteri uključuju posrednike kao što su brokeri, laboratorijski stručnjaci, izaslanici, posrednici i pružaoci usluga pranja novca. Policija je uhapsila meksičke laboratorijske stručnjake – poznate i kao „kuvari“ – koji rade u proizvodnim lokacijama u EU. Ovi akteri su posebno važni zbog svog jedinstvenog znanja o tome kako proizvesti veće prinose snažnijeg krajnjeg proizvoda i dobiti veće i profitabilnije kristale metamfetamina- navode iz Europola.

U izvještaju se također navodi da je poznato da meksički karteli sarađuju sa kriminalnim mrežama sa sjedištem u EU u prometu i metamfetamina i kokaina u luke EU radi dalje distribucije sa EU ili tranzita na još unosnija tržišta Azije i Okeanije.

- Upotreba skrivenih pošiljki – kao što je kokain skriven u blokovima celularnog termalnog betona – ili planovi za uspostavljanje ruta za krijumčarenje kokaina od Kolumbije do aerodroma u južnoj Italiji pomoću privatnih aviona pokazuju prirodu ovih kriminalnih aktivnosti koje se stalno razvijaju. Korumpirani službenici u javnom i privatnom sektoru djeluju kao fasilitatori i pomažu da se poveća vjerovatnoća uspješne trgovine drogom u EU- navode iz Europola.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 20:10