Ангела Меркел / - РТС
22/01/2022 u 17:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мерц наслиједио Меркелову: Изабран за новог предсједника ЦДУ

Мерц је након доласка Ангеле Меркел на чело странке дошао у сукоб с каснијом канцеларком након чега се на неколико година и повукао из политике.

Њемачка Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) бивше канцеларке Ангеле Меркел изабрала је данас већином гласова Фридриха Мерца за свог новог предсједника.

 - Дубоко сам дирнут и задивљен овим резултатом - рекао је 66-годишњи Мерц након објаве резултата на страначкој конвенцији која се одржава преко интернета.

За Мерца је гласало 94,6 посто посланика конвенције. Тиме је потврђен избор страначке базе која је у децембру Мерцу дала највише гласова на интерном избору новог предсједника странке, јавио је Ројтерс.

Мерц важи за представника конзервативног крила странке и до сада је најављивао како ће ЦДУ вратити на конзервативне смјернице с којих је, по мишљењу многих чланова, странка скренула због либералног курса којег је слиједила дугогодишња предсједница странке и њемачка канцеларка Ангела Меркел.

Мерц је у свом говору замјерио новом канцелару Олафу Шолцу помањкање воље за вођењем земље, као и да се "премало труди кад је у питању посредство између САД и Русије", преноси Слободна Европа.

Он је апеловао на ЦДУ и сестринску Хришћанско-социјалну унију (ЦСУ) с којом је ЦДУ у демохришћанској Унији, да као најјача опозициона група у парламенту покажу одлучност.

Мјесто предсједника ЦДУ-а је остало упражњено након што је досадашњи предсједник Армин Ласћет након изгубљених парламентарних избора најавио повлачење с ове позиције након само годину дана.

Мерц је трећи предсједник ЦДУ-а откако је крајем 2018. након повлачења тадашње канцеларке Меркелове са чела странке прво изабрана Анегрет Крамп-Каренбауер а након ње и Армин Лашет.

Мерц се у оба случаја појавио као противкандидат, али је изгубио против кандидата који су словили као избор Меркелове, наводи Слободна Европа, додајући да Мерц и Меркел никад нису гајили добре односе што је кулминирало одбацивањем позива на вечеру које је Мерц упутио свим бившим предсједницима странке.

Мерц је након доласка Ангеле Меркел на чело странке дошао у сукоб с каснијом канцеларком након чега се на неколико година и повукао из политике.

Критичари Мерцу пребацују превелику присност с индустријом и чињеницу да је у раздобљу када се повукао из политике био члан надзорног одбора америчког финансијског фонда Блекрок (Блацкроцк).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:02