Њемачка канцеларка Меркел / - ФОТО: РТС
26/10/2021 u 21:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Меркел разријешена, Влада Њемачке у техничком мандату

Међутим, с обзиром на то да Бундестаг још није изабрао нову владу, Штајнмајер је од Ангеле Меркел затражио да обавља дужност све до именовања њеног насљедника

Њемачка канцеларка Ангела Меркел данас је и формално, у складу са законом, разријешена дужности али ће остати на челу Владе у техничком мандату до избора нове.

Предсједник Њемачке Франк-Валтер Штајнмајер је послије конститутивне сједнице Бундестага којој су присуствовали и канцеларка са члановима владе, у дворцу Белви уручио повеље о разријешењу с дужности.

Према члану 69 Устава Њемачке, мандат савезног канцелара односно министара престаје с конституисањем новог сазива Бундестага.

Међутим, с обзиром на то да Бундестаг још није изабрао нову владу, Штајнмајер је од Ангеле Меркел затражио да обавља дужност све до именовања њеног насљедника.

Влада остаје на дужности, али као техничка.

Пошто је добила разрјешење, Меркелова се одмах вратила на своје мјесто. Штајнмајер ју је позвао назад како би се фотографисали, преноси нтв.де. Предсједник је захвалио Меркеловој на 16 година проведених на челу Владе током којих је, како је додао, допринијела да Нјемачка стекне поштовање у Европи и свијету.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 02:49