Kristijan Lindner / - EPA
28/04/2024 u 07:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemački ministar finansija: Treba nam ekonomski preokret

Njemačkoj je potreban ekonomski preokret da bi zagaratovala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar finansija i predsednik liberalno-demokratske stranke FDP Kristijan Lindner.

Njemačka ekonomija je prošle godine bila najslabija među velikim ekonomijama Eurozone jer su visoki troškovi za energiju, loše globalne narudžbine i rekordno visoke kamatne stope uzeli svoj danak. I ova godina će biti izazovna za najveću evropsku ekonomiju.

U publikaciji Svjetski ekonomski izgledi, koja izlazi svakih pet do sedam mjeseci, Međunarodni monetarni fond (MMF) je smanjio prognoze za njemački bruto domaći proizvod za 0.3 postotna boda za obje godine, pa u ovoj godini očekuje rast od 0.2 posto, a u 2025. godini 1.3 posto.

Te prognoze su ispod procjena od 0.8 posto za 2024. i 1.5 posto za 2025. za Eurozonu, što upućuje na to da Njemačka zaostaje u evropskom bloku, nakon što je prošle godine bila jedina velika ekonomija koja je pretrpjela pad. Lindner je kazao da ekonomska slabost Njemačke ima posljedice i na sigurnost i na geopolitiku. 

- Potreban nam je ekonomski preokret jer ekonomska snaga takođe predstavlja važan geopolitički faktor - istakao je Lindner na konferenciji svoje stranke u Berlinu, govoreći, između ostalog, i o ratu koji je protiv Ukrajine pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Putinov cilj je da postigne moć nad nama, a to nikada i ni u kojem slučaju ne smijemo da dopustimo. Ali da bismo imali potrebna sredstva za borbu protiv nečeg takvog, treba nam ekonomski rast zemlje - kazao je Lindner.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:07