Отисак стопала диносауруса / - FOTO: SHUTTERSTOCK
03/01/2022 u 07:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

На плажи у Велсу нађени отисци стопала диносауруса стари 200 милиона година

Палеонтолози из лондонског Природњачког музеjа рекли су да се сматра да отисци стопала, коjи датираjу из периода триjаса, припадаjу врло раном рођаку сауропода

Вjеруjе се да jе отиске откривене на плажи у Велсу направио диносаурус пре више од 200 милиона година, кажу стручњаци.

Палеонтолози из лондонског Природњачког музеjа рекли су да се сматра да отисци стопала, коjи датираjу из периода триjаса, припадаjу врло раном рођаку сауропода.

- Знамо да су рани сауроподи живели у Британиjи у то врijеме, пошто су кости Камелотиjе, веома раног сауропода, пронађене у Сомерсету у стijенама из истог периода - каже др Сузан Меjдмент, палеонтолог у музеjу коjи jе био укључен у истраживања, наводи се у саопштењу у коjем су обjављени налази.

Докторки Меjдмент и њеном колеги, професору Полу Барету, палеонтолог аматер jе првобитно послао слике трагова на плажи у Пенарту 2020. У почетку су били скептични према налазима.

- Добиjамо много упита од стране jавности о стварима коjе би могле да буду важни отисци, али броjне су геолошке карактеристике коjе се лако могу замijенити са њима - рекла jе Меjдмент.

Истраживање француског тима открило jе да трагови имаjу и отиске прстиjу, даjући научницима довољно доказа да закључе да су трагови у ствари заиста прави отисци диносауруса.

Двоjе научника отишло jе на лице мjеста да детаљниjе анализираjу трагове и обаве мjерења.

- Отисци коjе смо видjели у Пенарту равномjерно су распоређени и сугеришу да их jе животиња направила док jе ходала. Видjели смо и ивице, гдjе jе тло подигнуто увис. Ове структуре су карактеристичне за активно кретање кроз меко тло - рекао jе Барет у саопштењу.

Њихови налази би такође могли да откриjу информациjе о начину понашања диносауруса, као што су начин на коjи су ходали и кретали се у групама.

- Ови типови трагова нису уобичаjени широм свijета, тако да вjеруjемо да ће нови проналазак бити занимљив додатак нашем знању о животињама триjаса у Великоj Британиjи. Запис о триjаским диносаурусима у овоj земљи jе прилично мали, тако да све што можемо да пронађемо из тог периода додаjе по коцкицу на нашу слику онога што се дешавало у то врijеме - рекао jе Барет.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:50