ilustracija / - EPA
07/08/2024 u 13:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Napeta situacija u Velikoj Britaniji: Očekuje se obračun desničara i antifašista

Policija Velike Britanije se priprema za nove antiislamske nerede jer su krajnje desničarske grupe najavile da će napadati centre za tražitelje azila i imigrantske kabinete širom zemlje, a kao odgovor na to i antifašistički demonstranti su takođe najavili svoje skupove.

(VIDEO) Velika Britanija na korak do totalnog haosa: Protesti protiv migranata sve nasilniji

Ulicama Velike Britanije vlada napeta situacija uz sporadične nasilne izgrede otkako je prošle sedmice 17-godišnjak nožem ubio tri djevojčice u sjeverozapadnom engleskom gradu Southportu, prenosi Avaz. Protivimigrantske i proislamske grupe iskoristile su taj zločin kako bi internetom širile dezinformacije i mržnju, izazvavši time nerede u nizu gradova.

Ne protestuje se samo u Engleskoj. Šest osoba uhapšeno je sinoć u Belfastu nakon što je policija treću noć zaredom reagovala zbog napada, uništavanja i podmetanja požara.

Policijska služba Sjeverne Irske (PSNI) saopštila je da je uhapsila trojicu tinejdžera, dvojicu od 16 i jednog od 14 godina, jer su učestvovali u neredima. Još tri muškarca u dobi od 26, 28 i 41 godinu takođe su uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivična djela nanošenja štete.

Pomoćnica direktora policije Melani Džouns nazvala je scene u Belfastu kao sramotu i rekla da im nije mjesto u Sjevernoj Irskoj. Najavila je da će istražni tim za javni red pregledati snimke kako bi identifikovao one koji su uključeni u nerede te one koji organiziraju i orkestriraju nasilje.

- Apelujem na javnost, ne dopustite da se ti kriminalci skrivaju u vašoj zajednici - navela je ona.

Antirasističke i antifašističke grupe najavile su okupljanja u gradovima širom zemlje. 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 03:25