/ - SHUTTERSTOCK
31/07/2024 u 15:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njemačka: Kina odgovorna za sajber napade 2021. na vladine kancelarije

Kineski ambasador u Berlinu pozvan je na razgovor u ministarstvo spoljnih poslova jer je Njemačka utvrdila da su "kineski državni akteri" odgovorni za napad na njemačku federalnu kancelariju za kartografiju i geodeziju 2021. godine, saopštili su danas njemački zvaničnici.

Ovo je prvi put poslije nekoliko decenija da je kineski ambasador pozvan na razgovor u njemačko ministarstvo spoljnih poslova, javljaju agencije.

Portparol ministarstva Sebastijan Fišer rekao je da njemačka vlada ima "pouzdane informacije od službi bezbjednosti" o tome ko je napao federalnu agenciju za kartografiju i geodeziju.

On je rekao da "najoštrije osuđuje" sajber napad i poziva Peking da se uzdrži i spriječi takve aktivnosti, ali je odbio da precizira ko je tačno u Kini odgovoran.

Fišer je dodao da je kineski ambasador posljednji put pozvan na razgovor u njemačko ministarstvo spoljnih poslova 1989. nakon što su razbijene demonstracije na trgu Tijanamen u Pekingu.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Maksimilijan Kal, rekao je da je bilo moguće da se napad zaustavi, i da su preduzete sveobhvatne mjere da se takav napad ne ponovi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 13:17