Ilustracija / - EPA
30/12/2023 u 09:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka skladišta gasa na 90 odsto prije početka prave zime

Skladišta gasa služe za amortizaciju vršne potrošnje na tržištu gasa. Obično se pune tokom toplih mjeseci, a prazne tokom hladne sezone

Njemačka skladišta gasa su, prije početka prave zime, gotovo puna, a zalihe su dovoljne za dva do tri mjeseca prosječne zimske potrošnje, pokazali su podaci evropskog operatora gasne infrastrukture GIE.

Prema podacima sa stranice GIE, kapaciteti skladišta gasa u Njemačkoj su 90,8 odsto, a u cijeloj EI 87 odsto, prenosi SEEbiz.

Skladišta gasa služe za amortizaciju vršne potrošnje na tržištu gasa. Obično se pune tokom toplih mjeseci, a prazne tokom hladne sezone. Blaga jesen ove godine olakšala je punjenje.

Umjerene temperature u novembru i decembru smanjile su potrošnju i nije bilo naglog pražnjenja skladišnih jedinica, rekao je Sebastian Heinermann, čelnik njemačkog udruženja operatera skladišta INES.

U ljeto prošle godine Njemačka je izgubila pristup ruskom gasu, s kojim je prije pokrivala najveći dio potrošnje. Prema podacima Federalne agencije za mrežne sisteme, sada se najveći dio tog goriva uvozi gasovodima iz Norveške, Holandije i Belgije.

Norveška je veliki proizvođač fosilnih goriva, a Belgija i Holandija imaju uvozne terminale.

Gas u Njemačku stiže i preko novih terminala za prihvat tečnog gasa na obali Sjevernog mora, kao i iz Švajcarske i Danske.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:54