Њемачка у страху / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO - BLUEJAYPHOTO
19/10/2021 u 18:03 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачка укида ванредно стање?

С обзиром на тренутну квоту вакцинације, ванредна епидемиолошка ситуација могла би да престане да важи 25. новембра 2021. цитиран је Шпан за лист Билд

Њемачки министар здравља Јенс Шпан сматра да више не постоји акутна опасност од преоптерећења здравственог система и да више не треба продужавати ванредну "епидемиолошку ситуацију".

Савезни министар здравља Јенс Шпан изјаснио се за окончање такозване "епидемиолошке ситуације националних размјера". Како је потврдио један портпарол министарства, Шпан је то рекао на консултацијама у вези са короном са министрима здравља савезних покрајина.

Ризик од оптерећења здравственог система класификован је сада као само - умјерен. Институт Роберт Кох већ дуже вријеме указује да се скоро све инфекције, а прије свега тежак ток вируса корона јављају готово само код невакцинисаних људи.

С обзиром на тренутну квоту вакцинације, ванредна епидемиолошка ситуација могла би да престане да важи 25. новембра 2021. цитиран је Шпан за лист Билд.

 - Тиме би се окончало ванредно стање које постоји од 28. марта 2020. - дакле скоро 19 мјесеци - рекао је.

Шпан се такође заложио да се и даље поштују правила хигијене и дистанце, као и такозвано правило 3Г - што значи да је приступ одређеним мјестима дозвољен само онима који су вакцинисани, који су прележали ковид или имају негатавн тест.

Одлуку о прекиду ванредне епидемиолошке ситуације доноси Бундестаг који је крајем августа продужио ту мјеру за још три мјесеца. Она аутоматски истиче ако је парламент не продужи. Нови сазив Бундестага почиње са радом 26. октобра.

 - Епидемиолошка ситуација националних размјера" даје овлашц́ења савезним и покрајинским владама да издају прописе о корона мјерама, као што су обавеза ношења маске, ограничење контакта или набавка вакцина. То је наведено у Закону о заштити од инфекција, који је неколико пута промијењен од почетка пандемије короне.

Број нових случајева короне се у Нјемачкој тренутно поново повећава. Посебно је погођен југоисток Њемачке, гдје је стопа вакцинације посебно ниска. Такозвана седмодневна инциденција, показатељ колико се људи на 100.000 становника зарази у року од недјељу дана, износила је у понедјељак 74,4.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:27