Њемачка и Русија / - фото: SHUTTERSTOCK
29/05/2022 u 20:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачки министар: Јединство ЕУ почиње да се осипа због Русије

Хабек је позвао Њемачку да на самиту буде јединствена умјесто да се уздржи од гласања због разлика у мишљењима унутар владајуће коалиције у тој земљи

Њемачки министар економије Роберт Хабек данас је изразио бојазан да јединство Европске уније “почиње да се осипа” уочи сјутрашњег самита на којем би требало да се распавља о нафтном ембаргу против Русије и плановима за смањење зависности од руских енергената, јављају агенције, преносе медији.

Лидери Европске уније (ЕУ) састац́е се у понедјељак и уторак како би разговарали о новом пакету санкција Русији, који би такође могао да укључи ембарго на нафту и програм који има за циљ да убрза окончање зависности од фосилних горива, укључујући руски гас.

- Послије руског напада на Украјину, видјели смо шта може да се деси када Европа стоји уједињена. У погледу сјутрашњег самита, надајмо се да ће се овако наставити. Али већ почиње да се осипа и осипа поново”, рекао је Хабек на конференцији за новинаре.

У петак су европске државе успјеле да постигну споразум о ембаргу на поморску испоруку руске нафте, али су остале при томе да дозволе испоруку нафтоводом, што је компромис како би придобили Мађарску и деблокирали нове санкције Москви.

Хабек је позвао Њемачку да на самиту буде јединствена умјесто да се уздржи од гласања због разлика у мишљењима унутар владајуће коалиције у тој земљи. Он је позвао на слично јединство и друге чланице ЕУ.

- Европа је и даље огромна економска област са невјероватном економском снагом. И када стоји уједињена, може да искористи ту моћ, рекао је Хабек на отварању њемачког сајма Хановера.

Избијање рата у Украјини подстакло је државе ЕУ да покушају убрзано да смање своју зависност од увоза руских енергената, укључујући природни гас.

Брисел је првобитно предложио да већина држава чланица ЕУ заустави увоз руске сирове нафте у наредних шест мјесеци и рафинирана горива до краја године.

Мађарска је, међутим, до сада одбијала да подржи план који је изнијела предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Премијер те земље Виктор Орбан поручио је да би тај план “потпуно уништио” безбједност мађарског снабдијевања енергентима.

Брисел је Мађарској, Чешкој и Словачкој понудио дужи период почетка за поступно укидање увоза руске нафте, али то још није увјерило Будимпешту да одступи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:38