Olaf Šolc / - FOTO: EPA
31/10/2022 u 19:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nova anketa pokazala: Šolc "nesposoban" da vodi državu

Oko 55 odsto Njemaca vjeruje da kancelar nije dorastao izazovima sa kojima se nacija suočava, pokazuje novo istraživanje

Većina Njemaca smatra da je Olaf Šolc „pretrpan“ svojim dužnostima kancelara, pokazalo je istraživanje državne agencije za ispitivanje javnog mnjenja INSA. Više od polovine ispitanika – 55 odsto – vjeruje da nije spreman da se nosi sa izazovima sa kojima se nacija suočava, objavio je tabloid Bild, koji je naručio anketu.

U kontekstu ukrajinskog sukoba i energetske krize, 24 odsto Njemaca smatra da Šolc nije dorastao izazovu da vodi vladu, dok se 31 odsto takođe „radije slaže” sa takvom ocjenom. Manjina od 37 odsto vjeruje da je Šolc u stanju da efikasno vodi naciju kroz trenutne poteškoće.

Kada bi Njemci mogli direktno da glasaju za kancelara, samo 27 odsto bi izabralo Šolca, pokazalo je istraživanje. Međutim, Fridrih Merc, lider najveće opozicione stranke – Hrišćansko-demokratske unije (CDU) – dobio bi još manju podršku, sa samo 15 odsto Njemaca koji bi bili spremni da glasaju za njega. Skoro polovina ispitanika ne bi izabrala nijednog od ova dva kandidata.

Druga anketa INSA sprovedena još u septembru takođe je pokazala nizak nivo podrške kancelaru. U to vrijeme, skoro 50 odsto Njemaca je reklo da nije sposoban za funkciju. Ostali ministri u vladi takođe su pokazali nizak rejting. Ministarka odbrane Kristin Lambreht bila je najlošija u to vrijeme, sa nivoom javne podrške od 18 odsto.

Nalazi dolaze u trenutku kada se Njemačka bori sa nestašicom energije, dijelom izazvanom težnjom EU da odustane od izvoza ruske energije kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini. Kriza je podigla cijene nafte i gasa, a sada se Njemačka suočava sa onim što Bild opisuje kao potencijalno „hladnu zimu“, sa ljudima koji se savjetuju da štede energiju smanjenjem nivoa grijanja u svojim domovima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 09:50