/ - M.L.V.
30/05/2024 u 22:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Novi propisi EU protiv pranja novca: Plaćanje kešom ograničeno do 10.000 eura

Evropska unija je odlučila da će plaćanje u gotovini ograničiti do 10.000 eura u svrhu suzbijanja pranja novca, a ova odluka će se primjenjivati od 2027. godine. Izuzeci postoje za fizička lica.

Taj izuzetak se odnosi na kupoprodaju između fizičkih lica. Primjera radi, ako automobil kupujete od komšije, možete ga platiti u neograničenom iznosu gotovine, osim ako komšija nema firmu koja se bavi prodajom automobila.

Njemačka je među državama koje trenutno nemaju ograničenje za plaćanje u gotovini. Ko želi da plati više od 10.000 eura u gotovini, mora se identifikovati i dokazati odakle mu novac. Prodavac je dužan da te podatke zabilježi i sačuva ove podatke.

Novim propisima EU se nacionalnim institucijama daju veća ovlašćenja u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Osim toga, banke, kockarnice, trgovci luksuznom robom i dobavljači kripto imovine moraće provjeravati svoje klijente i prijavljivati sumnjive transakcije. Nadalje, i fudbalski klubovi i agenti će takođe morati da prate transakcije, piše njemački taggescahu.

Kancelar Austrije predlaže da se plaćanje gotovinom garantuje ustavom

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 07:46