/ - PHOTO BY ALEXANDER MILS ON UNSPLASH
16/03/2023 u 09:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Očekuje se šesto uzastopno podizanje kamatnih stopa ECB-a

U slučaju današnjeg rasta od 0,5 procentnih poena, centralna kamatna stopa biće najviša, s 3,5 odsto od oktobra 2008. godine, kada je počelo stalno padanje cijene novca kao odgovor na izbijanje svjetske finansijske krize

Savjet Evropske centralne banke (ECB) trebalo bi danas da po šesti put zaredom podigne glavne kamatne stope u eurozoni. Prema prognozama analitičara i izjavama predstavnika ECB-a, očekuje se rast od 0,5 procentnih poena.

Tržišta će posebno paziti na naznake dinamike daljeg zaoštravanja monetarne politike, prenosi SEEbiz. Savjet ECB-a je od jula prošle godine podigao kamatne stope za ukupno tri procentna poena, što je rekordna dinamika u istoriji zajedničkog valutnog područja.

U slučaju današnjeg rasta od 0,5 procentnih poena, centralna kamatna stopa biće najviša, s 3,5 odsto od oktobra 2008. godine, kada je počelo stalno padanje cijene novca kao odgovor na izbijanje svjetske finansijske krize.

Tržišta više zanimaju signali o daljem zaoštravanju monetarne politike, nego današnje povećanje. Na posljednjim sjednicama Savjeta, predviđanja su bila prilično jasna.

Analitičari očekuju žustru raspravu, no procjenjuju da će pojedinačna povećanja narednih mjeseci biti niža nego prije, kada su dostigla 0,5 ili 0,75 procentnih poena. Predviđanja za ukupnu veličinu dodatnih povećanja stopa kreću se od 0,75 do jedan odsto.

Uprkos usporavanju ukupne mjerene inflacije posljednjih mjeseci, čuvare monetarne politike eura zabrinjava stalni rast bazne inflacije, odnosno rast cijena bez energije i hrane. To je znak da se inflatorni pritisci sve više konsoliduju u cijelom spektru privrede, što povećava rizik od spirale inflacije plata i dugoročne inflacije. Takav scenaro može kontinuirano da snižava životni standard.

Budući da je stabilnost cijena glavna briga ECB-a, ovaj će aspekt vjerovatno preovladati. No, s druge strane, uprkos nekim ohrabrujućim znakovima, neizvjesnost oko ekonomske aktivnosti ostaje vrlo visoka, pa Frankfurt neće htjeti da pregrijava privredu pooštravanjem uslova finansiranja.

Koliki su rizici u svijetu, pokazali su i posljednji potresi u finansijskom sistemu.

Savjet ECB-a predviđa da će se svi dalji koraci zasnivati na trenutnim makroekonomskim podacima. Najnoviji podaci o rastu bruto domaćeg proizvoda i inflaciji biće poznati danas.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 09:08