/ - FOTO: TVITER UN OFFICE ON DRUGS & CRIME
14/08/2021 u 15:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Опасност на мору: Глобални изазови са тероризмом, трговином дрогама, оружјем и људима

Глобалним напорима покушава се одржати међународни мир и безбједност, као и да свјетски океани буду доступни и безбједни за поморце и пловидбу

Слобода пловидбе све је више угрожавана, наводи Канцеларија Уједињених нација за дрогу и криминал. Посебан проблем и изазов чини пиратство и оружана пљачка, тероризам, трговина дрогом и трговина нуклеарним материјалима и ватреним оружјем. Такође, трговина људима и кријумчарење миграната, илегалне активности у сектору рибарства, трговина отпадом и намјерна и незаконита штета по морско окружење, све су то велики изазови и проблеми.

Против њих се глобалним напорима покушава одржати међународни мир и безбједност, као и да свјетски океани буду доступни и безбједни за поморце и за пловидбу.

На виртуелној отвореној дебати Савјета безбједности Уједињених нација на високом нивоу одржаној на тему „Побољшање поморске безбједности: случај за међународну сарадњу“, извршна директорка УНОДЦ -а Ghada Vali говорила је о глобалним напорима за одржавање међународног мира и безбједности.

- Климатске промјене и загађење мора негативно утичу на милијарде људи, укључујући 9,4 милиона рибара и два милиона помораца. Тешкоће ће учинити више људи рањивим на криминал и експлоатацију- казала је она.

Говорећи о помоћи око актуелних проблема, навела је да ову помоћ пружа око 170 запослених са сједиштем у 26 држава чланица, који раде у тимовима усредсређеним на Индијски океан, Атлантски и Тихи океан, Латинска Америка и Кариби, Аденски залив и Црвено море и Средоземно и Црно море.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 07:55