Јенс Вајдман / - Скриншат
21/10/2021 u 11:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оставка најмлађег предсједника Бундесбанке

Јенс Вајдман је замолио председника Њемачке Франка-Валтера Штајмајера да га разријеши дужности 31. децембра

Након више од десет година на челу Бундесбанке, предсједник Јенс Вајдман крајем године напушта ту дужност. Према саопштењу Њемачке централне банке, иза његове одлуке стоје лични разлози.

Он је замолио председника Њемачке Франка-Валтера Штајмајера да га разријеши дужности 31. децембра.

Бундесбанка је на свом веб сајту цитирала писмо Вајдмана упућено запосленима: "Дошао сам до закључка да је после више од десет година вријеме за почетак новог поглавља - за Бундесбанку, али и за мене лично."

У писму се Вајдман осврће на вријеме проведено на функцији предсједника те институције и на оно што је постигнуто заједно са другима. Осврћући се на изазове кризе државног дуга и, у последње вријеме, на препреке изазване пандемијом коронавируса, он пише:

"Окружење у којем послујемо се веома, веома промијенило и задаци Бундесбанке су се повећали", пише Вајдман. "Увијек ми је било важно да се чује јасан глас Бундесбанке, оријентисан ка стабилности."

Вајдман је такође изричито захвалио Кристини Лагард као предсједници Савјета Европске централне банке (ЕЦБ) на "отвореној и конструктивној атмосфери у понекад тешким дискусијама последњих година". Вајдман је раније више пута критиковао лабаву монетарну политику ЕЦБ.

Била му је част и волио је да води Бундесбанку, пише Вајдман као и да заједно са својим колегиницама и колегама "обликује банку у интересу стабилне валуте, стабилног финансијског система, стабилних платних система и сигурног снабдевања готовином".

Вајдман је на челу Бундесбанке од маја 2011. Тако је са 43 године постао најмлађи предсједник Њемачке централне банке. Он је на тој функцији наслиједио Аксела Вебера, који је отишао због кризне политике Европске централне банке. Вајдман је такође од новембра 2015. године био предсједник Управног одбора Банке за међународна поравнања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:08