Papa Franja / - SHUTTERSTOCK
23/09/2023 u 19:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Papa Franjo pozvao Evropu da otvori luke za migrante

Tokom posjete Marseju papa apelovao na Makrona i druge evropske lidere da otvore granice za ljude koji bježe od teškoća i siromaštva

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je Evropu da primi migrante, prenose svjetske agencije.

Tokom posjete Francuskoj, papa je u Marseju apelovao na francuskog predsjednika Emanuela Makrona i druge evropske lidere da otvore luke za ljude koji bježe od teškoća i siromaštva.

Rekao je da države pitanjem migranata moraju da se pozabave na human način.

- Rješenje nije u odbijanju, već u obezbjeđivanju dovoljnog broja legalnih ulazaka u skladu sa mogućnostima - poručio je papa na sastanku mediteranskih biskupa u Marseju.

Vlada Francuske pojačala je patrole na južnoj granici kako bi spriječila prelazak migranata iz Italije. Tvrđi stav prema migraciji i bezbjednosti zauzela je nakon kritika francuskih konzervativaca i krajnje desnice.

Predsjednik Makron zalaže se da EU pojača spoljašnje granice i da bude efikasnija u deportovanju pojedinaca kojima je ulazak zabranjen.

Vlada Italije saopštila je da će uvesti blokadu pomorskih puteva u Sredozemlju kako bi spriječila dolaske migranata iz Afrike, nakon što je nedavno na Lampeduzu u jednom danu stiglo 7.000 migranata – više nego što to ostrvo ima stanovnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 05:51