Peter Pavel / - FOTO: TVITER/PETER PAVEL
02/01/2024 u 10:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pavel: Vrijeme je da uvedemo euro

Češka ima svoju valutu, krunu. Prag se obavezao da će usvojiti euro kad se pridruživao Evropskoj uniji prije gotovo 20 godina, no nije postavljen konkretan vremenski okvir za to

Češki predsjednik Peter Pavel iskoristio je svoje prvo novogodišnje obraćanje od preuzimanja mandata da pozove na uvođenje eura u Češkoj.

- Došlo je vrijeme da počnemo poduzimati konkretne korake koji će dovesti do ispunjenja ove obveze, rekao je Pavel.

On je kazao da je za srednjoevropsku zemlju s otvorenom ekonomijom orijentisanom prema izvozu, zajednička valuta "logična budućnost", prenosi Biznis.ba, javlja Mina.

Bivši načelnik Glavnog štaba oružanih snaga, Pavel je na čelu ove EU i NATO članice s oko 10,8 miliona stanovnika od marta prošle godine.

Češka ima svoju valutu, krunu. Prag se obavezao da će usvojiti euro kad se pridruživao Evropskoj uniji prije gotovo 20 godina, no nije postavljen konkretan vremenski okvir za to. Liberalno-konzervativna vlada koju predvodi premijer Petr Fiala još se nije uspjela dogovoriti o datumu uvođenja eura.

Međutim, izmjena zakona koja je stupila na snagu na prelazu godine omogućava kompanijama koje ostvaruju većinu saobraćaja u eurima da svoje račune vode u toj valuti.

Češka privredna komora je saopštila da mnoge velike kompanije već ionako šalju fakture jedne drugima u eurima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 04:56