/ -/- ТОНИНО ПИЦУЛА (ФОТО: ТВИТЕР)
13/01/2022 u 16:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Пицула: Вријеме је да ЦГ почне затварати поглавља, изгубио се фокус према према чланству у ЕУ

Он је истакао да су недавни догађаји попут локалних избора у Никшићу и устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу показали да је Црна Гора рањива на стране утицаје

Уколико жели да савлада сложени реформски процес, Црна Гора мора имати континуирану парламентарну већину и стабилну и проевропску Владу, јер она би на путу ка ЕУ имала шта изгубити јер је предводник процеса интеграција у региону, поручио је извјестилац Европског парламента за Црну Гору Тонино Пицула у интервју за  Ради Слободна Европа.

Он је  казао да је тренутна Влада изгубила фокус према напретку и члансту Црне Горе ка ЕУ, напомињући да је Црна Гора отворила сва преговарачка поглавља и вријеме је да се затварају.

-Уколико се то не деси, довешће се у питање њена позиција предводника. И она мора показати лидерске способности али без правих, проевропских лидера то неће бити могуће. Превише енергије и времена се од посљедњих избора у Црној Гори и изгласавање нове Владе изгубило на политичка препуцавања. Општи утисак је да су сви окупирани политичким свађама унутар коалиције на власти и различитим парламентарним маневрима - сматра Пицула.

Он је казао да су извјештај Европске комисије и Резолуција Европског парламента евидентирали све застоје.

Улазак просрпских и проруских актера у власт је корак уназад

Пицула сматра и да дио структура власти у Црној Гори у пракси не баштини европске вриједности, напомињући како расте и неповјерење у многе политичаре и неке политичке опције.

-И раније сам, у контексту могуће реконструкције Владе, био прилично јасан, када је било најаве да ће Демократски фронт ући у њу, да би таква власт представљала корак уназад. То изазива озбиљну забринутост и међу евроатлантским партнерима Црне Горе, јер досадашњи начин рада тих антиевропских структура, једноставно, не нуди гаранције за фунцкионалност реформског пута државе - истиче Пицула.

Ови, како је казао, проруски и просрпски актери доводе у питање, не само европске интеграције, већ и елементе државности Црне Горе.

-Таквим политичким дјеловањем Црна Гора може бити блокирана са несагледивим посљедицама- оцијенио је извјестилац ЕП за Црну Гору.

Он је истакао да су недавни догађаји попут локалних избора у Никшићу и устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу показали да је Црна Гора рањива на стране утицаје.

-Ту је више него јасан и присутан био интерес и утицај страних актера који нису усклађени са декларисаном оријентацијом Црне Горе и њеним путем ка ЕУ. Наравно, наглашавам и агресивну медијску кампању која долази из Србије ка Црној Гори. Треба извући поуку из ових ситуација јер је очигледно да Црна Гора као мала држава изложена геополитичком интересном радару појединих актера, који није у интересу Црне Горе, нити у интересу ЕУ. Зато ЕУ мора бити значајно активнија- закључио је Пицула.

Опширнији интервју можете прочитати ОВДЈЕ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 07:14